EU zveřejnila jména na sankčním seznamu, Moskva hrozí odvetou

Brusel – Na sankčním seznamu Evropské unie se nově objevil první náměstek ruského ministra obrany, různí ministři samozvaných separatistických východoukrajinských republik, velitelé jejich ozbrojených skupin i poslanci ruského parlamentu. EU dnes ve svém věstníku publikovala 19 nových jmen lidí a devíti organizací se zmrazeným evropským majetkem a zakázanými cestami do Unie. Moskva oznámila, že rozšíření sankcí nenechá bez odpovědi.

Sankce vůči těm, kdo porušují ukrajinskou územní celistvost, se tak po dnešku týkají 151 lidí a 37 organizací. O kroku, který je reakcí na lednové ostřelování ukrajinského přístavu Mariupol, rozhodli ministři zahraničí členských zemí minulé pondělí, tedy ještě před uzavřením dohody o příměří z Minska. Publikaci a vstup v platnost ale odložili o týden. Ve zdůvodnění sankcí se v některých případech hovoří o „kampani ruských sil“ na Ukrajině.

Ruské ministerstvo zahraničí v reakci na rozšíření sankcí uvedlo, že na krok Bruselu odpoví. „Vzniká dojem, že v Bruselu a metropolích států EU už buď nekontrolují pohyb sankčního kolotoče, nebo se snaží vydávat přání za skutečnost a přesvědčit veřejnost o údajné poddajnosti Ruska pod tlakem sankcí EU. (…) Podobné kroky, po nichž bude následovat příslušná odpověď, jsou v rozporu se zdravým rozumem a neprospívají novým možnostem, jak nalézt cestu k řešení vnitroukrajinského konfliktu,“ uvádí se v prohlášení ministerstva.

Na seznamu přibylo 19 lidí a 9 organizací

Nejvýše postavenou osobou z dnešního rozšíření je první náměstek ruského ministra obrany Arkadij Bachin, který se podle Unie podílí na podpoře rozmísťování ruských vojsk na Ukrajině. Na seznamu jsou ze stejného důvodu i další náměstek Anatolij Antonov a zástupce náčelníka ruského generálního štábu a ředitel operačního útvaru ruské armády Andrej Kartapolov. Ten se podle názoru Unie podílí „na přípravě a provádění vojenské kampaně ruských sil na Ukrajině“.

Další část z 19 jmen dnešního rozšíření jsou velitelé separatistických vojenských jednotek, nechybějí mezi nimi známí velitelé vystupující pod přezdívkami Motorola či Givi nebo častý mluvčí doněckých jednotek Eduard Basurin.

Jména některých „pluků“ a „praporů“ zase tvoří podstatnou část z oněch devíti na sankční seznam nově přidaných organizací. Na seznam se dostali také nejrůznější „ministři“ separatistických samozvaných republik.

Z ruských občanů se sankce týkají také poslanců Josifa Kobzona a Valerije Raškina, kteří separatisty aktivně podporují. Jedinou ruskou organizací přidanou nyní na seznam je Hnutí Novorusko, které založil někdejší separatistický vůdce Igor Strelkov a které si za cíl klade také všestrannou podporu separatistických republik na východě Ukrajiny.

Vydáno pod