Papežův tajemník: Benedikta k odchodu nikdo nenutil

Vatikán - Osobní tajemník bývalého papeže Benedikta XVI. znovu odmítl spekulace, že bývalá hlava římskokatolické církve byla k odchodu z jejího čela donucena a že volba nového papeže Františka je tedy neplatná. Benediktův tajemník, biskup Georg Gänswein, to řekl v rozhovoru s dnešním vydáním italského deníku Corriere della Sera.

Bývalý papež je podle Gänsweina hluboce přesvědčen, že rozhodnutí, které přijal a které oznámil, bylo správné. „Nemá žádné pochybnosti,“ zdůraznil Benediktův tajemník, který dnes pracuje i pro papeže Františka.

Rezignace papeže je podle církevního zákona platná jen tehdy, když se k ní papež rozhodne zcela svobodně a bez vnějších tlaků.

Benedikt XVI. svůj záměr oznámil 11. února 2013, formálně pak odstoupil 28. února. Za posledních 600 let se přitom stal prvním papežem, který odstoupil. Zdůvodnil to tím, že již nemá fyzickou a duchovní sílu vést církev, která má 1,2 miliardy členů. Zdůraznil, že se tak rozhodl zcela svobodně. Krátce poté byl zvolen novým papežem Argentinec Jorge Bergoglio, který přijal jméno František. Nynější papež je první mimoevropskou hlavou římskokatolické církve za posledních 1 300 let.

Spekulace, které se objevily hned po Benediktově rezignaci, loni oživil italský list Libero. Podle něj byl Benedikt XVI. pravděpodobně přinucen svým okolím odstoupit, hlavně prý kvůli finančním skandálům ve Vatikánu i v církvi obecně a kvůli sexuálnímu zneužívání nezletilých některými kněžími.

Benedikt XVI. se zdraví se svým následovníkem papežem Františkem
Zdroj: ABACA/Vandeville Eric/ČTK

Gänswein v rozhovoru s Corriere della Sera také popsal, jak emeritní papež tráví své dny. Benedikt začíná modlitbou a rozjímáním a následuje rychlá snídaně. Během dopoledne vyřizuje korespondenci, která v drtivé většině obsahuje žádosti o pomoc s tvorbou církevních textů. Po obědě se - pokud počasí dovolí - prochází ve vatikánských zahradách a sem tam prohodí slovo s lidmi, které zde potká. Po večerních zprávách se většinou odebere do svého pokoje, kde si na klavír zpaměti přehrává oblíbené Mozartovy skladby.