Irové neměli dost informací, proto odmítli Lisabonskou smlouvu

Dublin - Za irským NE Lisabonské smlouvě stojí nedostatek informací. Vyplývá to z průzkumu, který si zadala irská vláda. S jeho pomocí hledá způsob, jak přimět občany k podpoře klíčového dokumentu, na němž závisejí reformy Evropské unie. I kdyby se jí to povedlo, dokument nezačne platit dřív než v roce 2010. Rozborem zmíněného průzkumu zpracovaného pro irskou vládu se budou zabývat také sobotní Evropské události na ČT24 od 15:33.

Po třech měsících má irská vláda jasno: občanům zapomněla vysvětlit, k čemu je Lisabonská smlouva vlastně dobrá, proto ji Irové odmítli. Místo pozitivní kampaně dostali prostor spíše euroskeptici.

Ti Iry přesvědčili, že Lisabonská smlouva neobsahuje žádné velké myšlenky, že není o rozšíření, jednotné měně ani sociální Evropě. Instituční změny občany – alespoň ty irské – nezajímají. Lidé je nechápou a myslí si, že Brusel jenom rozšiřuje svůj vliv.

Evropská unie si nenašla příznivce ani mezi farmáři. Mnozí by se přitom bez dotací z Bruselu neuživili. Jenže byrokracie, která je se subvencemi z Evropské unie spojená, většinu lidí odrazuje. Zabírá farmářům příliš mnoho času a navíc je starší generace z vyplňování formulářů mnohdy dost zmatená.

Irové řekli NE Lisabonské smlouvě, přestože jsou mnozí z nich na penězích z Bruselu závislí.
Zdroj: ČT24