Odbornice na Rusko: Putin přivedl zemi do myšlenkové izolace

Moskva - Vladimir Putin o víkendu řekl, že není spokojen s tím, jak se svět posunul za posledních 25 let. Rusku jednopolární svět v čele s USA nevyhovuje, uvedl šéf Kremlu. Podle odbornice na Rusko Iriny Laguninové dovedl Putin za 15 let svého působení ve vrcholné politice zemi do „mentální izolace“. Rusové mají negativní vztah nejen k USA, ale nově i k Evropě. Putin, který se kvůli vyhroceným vztahům se Západem snaží hledat spojence na Blízkém východě, se ale dnes sejde právě se západními lídry (Německa a Francie) a s Petrem Porošenkem, aby v Minsku vyřešili ukrajinskou krizi.

Laguninová: Putin dovedl Rusko do mentální izolace (zdroj: ČT24)

Putin nedovedl Rusko pouze do ekonomické a politické izolace, je to ještě horší, míní Laguninová, vedoucí ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa. Průzkum centra Levada nedávno ukázal, že rekordní množství Rusů zažívá protiamerické nálady. „Šlo o 81 procent lidí, to tu za posledních 25 let nebylo,“ upozornila expertka na Rusko. 

Přes 70 procent dotázaných má navíc negativní vztah k Evropě. „To je zcela nový faktor, protože Rusko se vždy cítilo jako součást evropského kontinentu. Nyní Vladimir Putin vytvořil zemi, která se izoluje i na úrovni lidu, myšlení, na úrovni kulturních představ, a to je nejhrozivější v systému propagandy a vymyšlené reality. Ta se v Rusku vytvářela v minulých letech. Je vidět, že ovlivnila náladu a myšlení lidí,“ poznamenala Laguninová.

V Egyptě vítali šéfa Kremlu s otevřenou náručí

Putin se snaží upevňovat diplomatické i ekonomické vazby na Blízkém Východě. Okázalé uvítání ho čekalo v Egyptě. Káhira táhla s Moskvou za jeden provaz během Studené války, pak se obrátila na Západ. Prezidenti Muhammad Mursí a Abdal Fattáh Sisí ale kurz zase obrátili. „Rusko tady postavilo všechen těžký průmysl, který podpořil ekonomiku, jako výroba oceli, hliníku, textilu a dalších,“ konstatoval předseda Ruského politického a kulturního centra Šerif Gad. 

Irina Laguninová, vedoucí ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa

„Rusko se pokusí rozčlenit Evropskou unii, už dávno na tom pracuje. Snaží se ovlivňovat rusky mluvící obyvatelstvo v Evropě. Známe pokusy vytvořit vlivovou skupinu v Evropském parlamentu, která byla při posledních volbách dost úspěšná. Viděli jsme pokusy o vliv na země východní Evropy, a to má svou zákonitost. Jakmile se tam dostala k moci socialistická vláda, ruský byznys a ruské politické kontakty začaly být častější a aktivnější. Jakmile se dostaly k moci pravicové strany, Rusko své vztahy tak trochu zmrazilo.“

Šéf Kremlu přijel do Egypta jednat o dodávkách zbraní. Sisímu přivezl Kalašnikov AK 47. „Putin je dobrý muž, který při Egypťanech stál během revoluce a nabídl nám pomoc, jakou jsme potřebovali,“ myslí si Egypťan Ismail Abdo. 

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Metzel Mikhail

Moskva se snaží udržet dobré vztahy také s Ankarou. Místo projektu South Stream pod Černým mořem chce plynovod táhnout rovnou Tureckem. S Teheránem pak Kreml jedná o jaderném programu. Ochrannou ruku také drží nad syrským režimem Bašára Asada. Vojenskou akci Moskva nepodpořila ani přes potvrzené užití chemických zbraní proti civilistům. „Myslím, že si dobře uvědomujete nebezpečí všech řešení, která jsou Sýrii vnucována zvenčí. Řešení, která jen odrážejí geopolitické zájmy ostatních,“ prohlásil v lednu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. 

Evropská unie hodlá rozšířit protiruské sankce. Jednotný postoj ale chybí. Vazby na Moskvu má třeba nová levicová vláda v Athénách, která s eurozónou vyjednává o dluhu. Řecký ministr obrany nevyloučil, že požádá o pomoc právě Rusko.