Král Jordánska dostal nejvyšší český řád. Následuje Bushe, ale i Kaddáfího

Ammán - Prezident České republiky Miloš Zeman při své návštěvě Jordánska udělil nejvyšší české vyznamenání, Řád bílého lva, tamnímu králi Abdalláhovi II. Na oplátku také on dostal nejvyšší jordánské vyznamenání. Kdo jiný v minulých dekádách řád získal? Který z bývalých prezidentů jej rozdával ve velkém a který s ním spíše šetřil?

Zeman jordánskému panovníkovi přivezl Řád bílého lva civilní skupiny prvního stupně: hlava arabského státu nejvyšší české vyznamenání dostala poprvé od vzniku České republiky. Zeman krále ocenil za jeho odvahu v boji proti takzvanému Islámskému státu. Již dříve uvedl, že ocenění má být podporou v jeho boji proti terorismu. Král Abdalláh II. dostal také kord české hradní stráže, který byl vyroben speciálně pro něj. Má mu připomínat jeho návštěvy na Pražském hradě, vysvětlil šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

  • Zeman dnes zároveň Abdalláha II. pozval na návštěvu Česka a vyzval ho, aby Jordánsko v Česku otevřelo ambasádu.

Řád bílého lva se na území našeho státu uděluje od roku 1923 a v současnosti se jedná o nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Uděluje se za zásluhy o stát zejména v oblasti politiky, vědy, techniky, kultury i za vynikající velitelskou a bojovou činnost. Řád se občanům ČR propůjčuje, příslušníkům cizích států je udělován - obě tyto pravomoci náleží jen hlavě českého státu.

Řád bílého lva
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Řád bílého lva má dvě varianty, civilní a vojenskou. Civilní má na sobě palmové ratolesti, vojenská překřížené meče, vysvětlil rozdíl ve vysílání ČT24 historik a falerista Oldřich Lukš. Dále se vyznamenání rozděluje do pěti tříd dle významnosti, kdy I. třída je třídou nejvyšší. Specifickou skupinou oceňovaných jsou pak prezidenti, kteří řád získávají i s řetězem, tzv. kolanou.

Řádem nešetřil Václav Havel ani T. G. Masaryk

Mezi prvními, kteří převzali vyznamenání z rukou tehdejšího prezidenta T. G. Masaryka, byl například vedle italského generála Armanda DiazBenita i Benito Mussolini, jehož jméno uvedené na seznamu oceněných vyvolává i po téměř 90 letech plamenné diskuse.

Archiv Kanceláře prezidenta republiky disponuje od ledna letošního roku prvním kompletním seznamem všech udělených Československých Řádů bílého lva. Podle vedoucího tohoto archivu Jakuba Doležala byly v období od roku 1923 do roku 1960 udělovány také Československé medaile Bílého lva. „Těch bylo uděleno celkem 1 179. Do roku 1990 pak prezidenti udělili celkem 5 493 Československých Řádů bílého lva,“ uvedl Doležal.

Historik a falerista Oldřich Lukš:

„Benito Mussolini obdržel Řád bílého lva I. třídy v době, kdy ještě ani on sám netušil, že bude v čele fašistické strany, se kterou se pak ujme moci v Itálii. Tehdy Mussolini na různých mezinárodních konferencích vystupoval jako velký obhájce Československé republiky, vyjadřoval jí sympatie a podporu při jednáních, kterých se zástupci Československa účastnili. Dá se říci, že v té době byl ten řád udělen oprávněně.“

Nikoho nepřekvapí, že nejvyšší počet Řádů bílého lva udělil první český prezident Václav Havel; celkem má na kontě 66 udělených Řádů bílého lva, z toho nejvíce 13 v roce 1998. Naopak žádný Řád bílého lva neudělili během své vlády prezidenti Emil Hácha, Antonín Zápotocký a Antonín Novotný.

  • Současný prezident Miloš Zeman jich udělil či propůjčil prozatím pět, šestým je právě Řád bílého lva I. třídy s řetězem pro jordánského krále.

Mezi nejvýznamnější osobnosti oceněné Řádem bílého lva patří v historii Československa například samotný prezident Edvard Beneš, vědec Nikola Tesla, generál Spojených států amerických G. S. Patton nebo třeba Josef Škvorecký. V novodobé historii od roku 1993 se pak tímto vyznamenáním může pochlubit třeba španělský král Juan Carlos I., britská královna Alžběta II., politička Madeleine Albrightová, američtí prezidenti Bill Clinton a George Bush nebo baronka Margaret Thatcherová.

Kontroverzní osobnosti s řádem

Některá vyznamenání jsou však i po desítkách let od jejich udělení stále velmi kontroverzní. Kromě Mussoliniho se jedná i o Fidela Castra, Leonida Iljiče Brežněva nebo bývalého prezidenta Korejské lidově demokratické republiky Kim Ir-sena – ti všichni Řád bílého lva získali v rámci budování vztahů Československa se socialistickými spojenci.

  • Jediným, kdo přijetí Řádu bílého lva v historii odmítl, je podle statistik Josef. V. Stalin. „Odmítnout vyznamenání je možné ať už z jakýchkoli důvodů. U Stalina byl argument ten, že zásadně nepřijímal zahraniční vyznamenání,“ vysvětlil Lukš.

Černou kaňkou v téměř stoleté historii udělování Řádu jsou i jména libyjského a etiopského diktátora, Muammara Kaddáfího a Mengistu Haile Mariama. Velmi diskutabilní je i osoba Jásira Arafata, který ocenění získal z rukou Gustáva Husáka na konci 80. let.

Vydáno pod