Před minským summitem zahájilo Rusko nedaleko Ukrajiny manévry

Moskva/Kyjev - Stovky ruských vojáků zahájily nové manévry v oblastech sousedících s Ukrajinou. Měsíční cvičení začíná pouhý den před schůzkou v Minsku, kde mají vůdci Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa jednat o ukončení bojů na východní Ukrajině. Tam se mezitím dál bojuje především u města Debalceve, o němž proruští separatisté tvrdí, že ho již zcela obklíčili. Za posledních 24 hodin bylo při střetech zabito dalších sedm ukrajinských vojáků a dva civilisté.

V ruském Jižním vojenském okruhu, jehož části přiléhají k Ukrajině, se do manévrů zapojilo na 2 000 příslušníků ruských průzkumných jednotek. Dalších více než 600 členů ruských pobřežních jednotek se podle velení ruské Černomořské flotily ode dneška účastní manévrů na Krymu, který Rusko loni v březnu anektovalo.

Americký prezident Barack Obama dnes mluvil o možném diplomatickém řešení krize se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. Zmínili i možnost mírové dohody s Ruskem. Obama se situaci na Ukrajině věnoval na pondělní tiskové konferenci po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Největší pozornost vyvolalo jeho prohlášení, že v případě neúspěchu diplomatických nástrojů mohou Spojené státy dodat Ukrajině obranné zbraně. Proti vojenskému řešení konfliktu se staví Merkelová i francouzský prezident.

Dojde v Minsku k dohodě?

Ve středu se mají sejít vůdci Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa v Minsku k jednáním o ukončení bojů na východní Ukrajině. Summit dnes v hlavním městě Běloruska připravují představitelé Ruska, Ukrajiny a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), zastoupeni mají být i povstalci. Projednat chtějí zejména stažení těžkých zbraní od linie fronty, kontrolu ukrajinsko-ruské hranice a budoucí správní status povstaleckých území v Doněcké a Luhanské oblasti.

Ukrajinská armáda prý zahájila ofenzivu u Mariupolu

Vládní jednotky údajně zatlačily povstalce zhruba 15 kilometrů východně od Mariupolu ve snaze zamezit ostřelování města. Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany uvedla, že její šéf Oleksandr Turčynov „je poblíž Mariupolu, kde jednotky Národní gardy prolomily nepřátelskou obranu a přešly do ofenzivy“. 

Mluvčí ministerstva obrany proruské samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin to ale odmítl s tím, že boje v regionu pokračují a povstalci neustoupili. Povstalci naopak prohlásili, že se jim podařilo zcela obklíčit ukrajinské vládní jednotky v oblasti Debalceve. To zase popírá Kyjev. Obě strany konfliktu se zřetelně snaží získat maximální část území, aby si před středečním summitem zajistily co nejsilnější pozici.

Podle prezidenta Petra Porošenka rebelové raketou zasáhli v Kramatorsku velitelství ukrajinské armády pro operace na východě země. Místní prokyjevské úřady uvedly, že zahynulo nejméně jedenáct lidí a 15 jich bylo zraněno. Povstalci nicméně popřeli, že by nějaké střely na Kramatorsk vypálili.

Konflikt mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty trvá přes deset měsíců a zasáhl pět oblastí - Doněckou, Luhanskou, Zaporožskou, Dněpropetrovskou a Charkovskou. Boje si dosud vyžádaly podle OSN celkem 5 358 obětí a 12 235 zraněných. Tato bilance zahrnuje i 298 osob z malajsijského boeingu, který byl v polovině loňského července sestřelen v Doněcké oblasti. Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) při OSN boje dosud vyhnaly z domovů přes 920 000 lidí. Nejvíce lidí bez domova, asi 327 000, hlásí Doněcká oblast. Asi 600 000 lidí uprchlo do okolních zemí, z toho 400 000 do Ruska.

Ukrajinská armáda prezentovala údajné důkazy použití ruských zbraní povstalci

Ukrajinská armáda na tiskové konferenci prezentovala údajné důkazy použití ruských zbraní v bojích o Mariupol. Kromě fotografií ukázala i střepiny dělostřeleckých granátů odpálených z území ovládaných separatisty. Podle Kyjeva používají proruští separatisté ruské zbraně, kazetové bomby a termobarickou munici. Ve výzbroji ukrajinské armády takové střelivo není.