Sedmdesáté výročí bez USA: Obama na moskevskou přehlídku nedorazí

Washington – Americký prezident Barack Obama se nezúčastní květnových moskevských oslav 70. výročí vítězství ve druhé světové válce. V současné době jsou vztahy mezi oběma velmocemi napjaté – hlavně kvůli ukrajinské krizi. Naposledy přijel do Moskvy oslavit vítězství exprezident George Bush mladší před deseti lety, ten měl ale na rozdíl od Obamy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dobré vztahy.

Putinův poradce Jurij Ušakov koncem prosince potvrdil, že Rusko Obamu pozvalo spolu s řadou jiných hlav států. „Zveme všechny země protihitlerovské koalice, naše spojence, naše nejbližší a nejvlivnější partnery,“ řekl Ušakov. Účast na moskevských oslavách zatím potvrdily více než dvě desítky hlav států, údajně včetně severokorejského vůdce Kim Čong-una. Pozvání do Moskvy přijal podle svého mluvčího i český prezident Miloš Zeman.

Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května. Pro Rusy jde o příležitost k pořádání grandiózních přehlídek na moskevském Rudém náměstí, předvádějících vojenskou sílu současného Ruska. Putin loni slavil 9. květen i na Krymu, kam po moskevské přehlídce přiletěl.

Březnová anexe Krymu a krvavý konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami na východě Ukrajiny vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války. „Nečekám naši účast na úrovni hlavy státu. Prezident Obama neplánuje cestu do Moskvy,“ řekl Obamův bezpečnostní poradce Ben Rhodes. Obama chyběl i na loňské zimní olympiádě v jihoruském Soči.