Putin asi trpí Aspergerovým syndromem, usoudil kdysi Pentagon

Washington – Ruský prezident Vladimir Putin je možná postižen takzvaným Aspergerovým syndromem. To jej nutí uchovávat si maximální kontrolu nad překonáváním krizových situací, což se odráží na jeho chování a rozhodování. Tvrdí to zpráva, kterou už v roce 2008 vypracoval Pentagon, ale která se až teď dostala na veřejnost. Americké úřady ale zprávu bagatelizují.

Aspergerův syndrom je formou autismu, která se vyznačuje především potížemi v komunikaci a sociálním chování, které bývají v rozporu s celkově dobrým intelektem i řečovými schopnostmi. Postižení lidé mají problémy s navazováním přiměřených vztahů s druhými lidmi, jejich komunikační dovednosti jsou slabé, proto se raději vyhýbají interakci s druhými lidmi nebo se chovají nevhodným způsobem.

Armádní experti na základě Putinových výrazů, mimiky a řeči těla dospěli k závěru, že vývoj Putinova nervového systému mohl být v dětství narušen. Působí tak dojmem jisté fyzické nevyváženosti, jakož se i cítí nesvůj ve vztazích s jinými lidmi.

„Tyto vážné problémy v chování neurologové označili za Aspergerův syndrom, což je forma autismu, která postihuje veškeré Putinovo rozhodování,“ tvrdí autorka zprávy Brenda Connorsová z vojenské školy námořní pěchoty. Zpráva nicméně připouští, že hypotézu o Putinově postižení nelze potvrdit bez tomografického vyšetření mozku.

Význam zprávy, kterou zveřejnil americký deník USA Today, však Pentagon bagatelizuje. Tvrdí, že dokument se nikdy nedostal na stůl ministra obrany ani jiných vysoce postavených činitelů. Nicméně podle zprávy může být Putinův upřený pohled známkou neurologické vady a neschopnosti čelit vnějším podnětům. Ruský vůdce rovněž vykazuje jistou „přecitlivělost“, „silnou závislost na boji“, „chladné reakce“ nebo působí „vystrašeným dojmem“, namísto adekvátnějšího sociálního chování.

Putinovo zdraví se v minulosti dostalo na přetřes už víckrát. Naposledy loni v říjnu mluvčí Kremlu dementoval spekulace amerického bulváru o údajné rakovině míchy ruského prezidenta a ujistil, že šiřitelé spekulací se nedočkají. „Ať jim jazyk upadne,“ poznamenal Dmitrij Peskov na adresu listu New York Post, který dal Putinovi tři roky života.