SYRIZA bez kravat a ležérně: Nejsme jako oni

Atény – Vládnoucí řecká SYRIZA plní, co před volbami slibovala – že změní Evropu. Zatím se jí to ani tak nedaří diplomatickou ofenzivou za odpuštění dluhů, jako spíš šatníkem nových řeckých ministrů, kteří chodí s nezastrčenou košilí nebo v obleku bez kravaty. Příkladem nové politické módy je sám premiér Alexis Tsipras.

Ministerský předseda je totiž nejen odpůrcem škrtů, ale i kravat. Svým ležérním stylem dává ostatním unijním politikům jasně najevo, že není jako oni a že chce změnu. „Myslím, že to, čeho si lidé na SYRIZE a mně cení, je to, že jsme si nepřivlastnili mentalitu zaběhlých stran ani jejich způsob oblékání a chování,“ vysvětluje. Bez ozdoby na krku vystupoval na demonstraci odborářů, během kampaně, při uvedení do úřadu – kdy mimo jiné odmítl navzdory tradici i přísahat na bibli - i na jednáních s předními evropskými politiky.

Jeho módu následují i členové jeho kabinetu - s rozepnutým límečkem dorazil na setkání s britským ministrem financí třeba šéf řecké pokladny Janis Varufakis. Když SYRIZA vyhrála volby, odhodil při telefonické gratulaci kravatu i newyorský starosta.

V případě úspěchu jednání o řeckém dluhu půjde pohodlí stranou, slibuje Tsipras. Představu, kdy si uváže hedvábnou kravatu od italského předsedy vlády Mattea Renziho, už má: „Slibuji, že si tuto kravatu vezmu, až konečně vyřešíme euro,“ řekl svému italskému kolegovi při přebírání dárku – který byl pochopitelně italské výroby.

Módní doplňky jako politický signál

Není to ovšem poprvé, kdy módní doplňky vysílají jasný politický signál. Náhodné nebyly ani červené kravaty Ronalda Reagana, které symbolizovaly válku i barvu amerických republikánů. Barva vázanek se zkoumala i při předvolebních debatách mezi Barackem Obamou a Mittem Romneym. I proto je prezidentští rivalové - možná na popud svých poradců - vzájemně střídali.

Řecký premiér Tsipras si na kravaty nepotrpí (zdroj: ČT24)

Vlastní způsob neverbální komunikace měla bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která si brala brož odpovídající danému jednání nebo náladě. Květiny či balony symbolizovaly dobrý den, ten špatný zase třeba nějaké zvíře. Když ji například irácký tisk označil za hada, vzala si na následné hlasování OSN o sankcích brož s hadem.

Zvláštní význam mají i boty kanadských ministrů financí. Když je v den představování rozpočtu mají nové, znamená to, že se ekonomice blýská na lepší časy. Když staré, neutahují se tkaničky, ale opasky.