Provozovateli Hedvábné stezky hrozí až doživotí

New York – Doživotní vězení hrozí údajnému provozovateli internetového portálu Silk Road (Hedvábná cesta), přes nějž se daly prodávat mimo jiné i drogy a další zakázané předměty. Třicetiletý Ross William Ulbricht, který vystupoval pod přezdívkou Dread Pirate Roberts, je podle newyorské poroty vinen ve všech sedmi bodech obžaloby – mimo jiné z obchodu s omamnými látkami a ze spiknutí za účelem praní špinavých peněz.

Během ostře sledovaného procesu američtí vyšetřovatelé rozplétali, jak se na portálu Silk Road používala virtuální měna bitcoin k obchodu s drogami a dalším trestným činům. Policie Ulbrichtovu činnost a stopy v internetu sledovala dva roky. Ulbricht vydělal touto činností asi 18 milionů dolarů (440 milionů korun).

Podle úřadů bylo možné prostřednictvím portálu obstarat prakticky cokoli, včetně nelegálních drog, jako je heroin nebo kokain, nebo vraždy na objednávku. Přístup do Silk Roadu a anonymitu pro kupce i prodávající zajišťoval systém Tor. Tento software je zdarma a slouží k zamaskování IP adres, které identifikují uživatele. Tor využívají například disidenti nebo lidé, kteří chtějí utajit svůj pohyb po internetu. Silk Road byl součástí takzvaného hlubokého webu, který je sice přístupný přes web, ale vyhledávače ho nemohou, případně nechtějí zahrnout do svého indexu.

Pouhých několik týdnů po uzavření portálu Silk Road po Ulbrichtově zatčení během chatování na internetu v sanfranciské městské knihovně byl uveden nový portál Silk Road 2.0. Ten americké úřady uzavřely loni v listopadu, kdy zároveň zatkly jeho provozovatele Blakea Benthalla.