Nemocnici a mateřskou školu v Doněcku zasáhl granát, až 10 mrtvých

Doněck/Vatikán – Životy čtyř až deseti civilistů si dnes vyžádalo dělostřelecké ostřelování, které v Doněcku zasáhlo nemocnici, stomatologickou kliniku a mateřskou školu. Oznámila to ukrajinská generální prokuratura, která z ostřelování obvinila proruské separatisty. Ti naopak připisují vinu ukrajinským vládním jednotkám. Pokračující násilí na Ukrajině dnes odsoudil papež František. Podle něj je skandální, že proti sobě bojují křesťané.

Události: Útok na nemocnici v Doněcku (zdroj: ČT24)

„Ozbrojenci z teroristické organizace Doněcká lidová republika dnes okolo 11:00 zasadili těžkým dělostřelectvem masivní úder obytné čtvrti v Doněcku. Pod palbu se dostala městská nemocnice č. 27, mateřská škola č. 381 a také stomatologická klinika. Střepiny z granátů poškodily obytné domy a automobily. Podle předběžných zpráv zahynulo od čtyř do deseti lidí. V současnosti se údaje o obětech upřesňují,“ ohlásila prokuratura, která ostřelování vyšetřuje jako „teroristický útok“.

Podle zpravodajky BBC dělostřelecký granát zasáhl polikliniku plnou čekajících lidí; tlaková vlna po explozi vyrazila všechna okna a sklo pořezalo mnoho lidí. „Jeden člověk zahynul u kliniky, další dvě těla leží trochu stranou u obytného domu,“ uvedla reportérka. Další dva lidé prý zahynuli na trolejbusové zastávce.

Záchranáři hovořili až o 15 mrtvých, ale přesné údaje dosud nejsou k dispozici.

Zasažená doněcká nemocnice
Zdroj: ČTK/TASS/Mikhail Sokolov

Tiskové středisko ukrajinské armády uvedlo, že se dnes opět bojovalo i u města Debalceve. Rebelové prý zahájili hodinu před středeční půlnocí další pokus o zatlačení vojáků z pozic. Zpráva agentury Ukrinform se ale o výsledku čtyřhodinového střetnutí nezmiňuje.

Podle ranních informací armádních mluvčích přišli během uplynulých 24 hodin o život dva vojáci a 18 bylo zraněno. Na druhé straně prý bylo zlikvidováno 18 rebelů a 55 zraněno.

Podle OSN neustálé ostřelování a stupňování bojů na východě Ukrajiny přineslo v posledních třech týdnech smrt nejméně 224 civilistům. Celkový počet obětí ozbrojených střetů v oblasti Donbasu od loňského dubna stoupl na 5 358 mrtvých.

Papež František během generální audience
Zdroj: Ettore Ferrari/ISIFA/EPA

František: Vítězství? Porážka? Jediným správným slovem je mír

K ukrajinskému konfliktu se dnes vyjádřil i papež František. Považuje za skandální, že v něm proti sobě bojují křesťané. Hlava katolické církve během pravidelné generální audience upozornila na to, že situace na Ukrajině se stále zhoršuje a přibývají oběti mezi civilním obyvatelstvem.

Papež vyzval k návratu k dialogu, který je podle něj jediným řešením ukrajinského „bratrovražedného“ boje: „Veškeré úsilí – a to i na mezinárodní úrovni – by mělo vést k obnovení dialogu, jediné možné cesty k míru a harmonii v této zmučené zemi.“

Účastníkům audience řekl, že když slyší slova jako vítězství nebo porážka, cítí v srdci velkou bolest a smutek. "To nejsou správná slova. Jediným správným slovem je mír."