Zesnulý argentinský prokurátor prý chystal zatykač na prezidentku

Buenos Aires  - V bytě argentinského státního zástupce Alberta Nismana, jehož nedávná smrt je stále zahalena tajemstvím, se údajně našel koncept zatykače na argentinskou prezidentku Cristinu Fernándezovou. Nisman doklad připravil v rámci vyšetřování teroristického útoku na židovskou komunitu v Argentině v roce 1994, uvedl dnes deník The New York Times s odvoláním na vedoucího vyšetřovatele Nismanova úmrtí.

Státní zástupce v dokumentu o 26 stranách obviňoval prezidentku, že se snažila chránit íránské představitele před odpovědností za bombový útok proti židovskému centru. V textu, nalezeném mezi odpadky, Nisman ze stejného důvodu také požadoval zatčení argentinského ministra zahraničí Héctora Timermana.

Prezidentka i ministr opakovaně popřeli Nismanovo obvinění, že usilovali o tajnou dohodu s Íránem o zrušení mezinárodních zatykačů proti íránským představitelům v souvislosti s atentátem.

Státní zástupce, který na Fernándezovou a Timermana podal žalobu kvůli údajnému krytí pachatelů více než 20 let starého teroristického útoku, byl nalezen mrtvý s prostřelenou hlavou a pistolí vedle sebe ve svém bytě v Buenos Aires 18. ledna. Podle vyšetřujícího státního zástupce pitva vyloučila cizí zavinění. Nisman zemřel pouhý den předtím, než měl podrobně představit výsledky svého vyšetřování zákonodárcům.

Skandál kolem Nismanovy smrti se rozrůstá (zdroj: ČT24)

Podle argentinské justice odpálila 18. července 1994 automobil naložený trhavinami před centrem židovských organizací skupina teroristů z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh, kterou zaplatil Írán. Útok si vyžádal 85 mrtvých a více než 200 zraněných. Podle Nismanových závěrů vyšetřování se vládní činitelé včetně prezidentky snažili sedm mužů podezřelých ze spáchání činu očistit, aby tak mohli s Íránem zahájit jednání o dodávkách ropy.

Nalezení konceptu zatykačů na prezidentku a ministra podle The New York Times ukazuje na napětí, které bylo mezi nimi a státním zástupcem.