Mezi Ruskem a Polskem létají blesky - kvůli válce a konzulátu

Moskva – Ruský arbitrážní soud nařídil vystěhování polského generálního konzulátu v Petrohradě, údajně pro neplacení nájemného. Polská strana má uhradit 74 milionů rublů (27 milionů korun), což je dlužné nájemné za poslední tři roky. Vedle sporu o místo oslav 70. výročí konce druhé světové války tak jde v krátké době o další diplomatickou rozepři mezi Moskvou a Varšavou.

Podle ruské diplomatické služby Inpredservis Polsko za nájem objektu v petrohradské Sovětské ulici neplatí 20 let. Budova připadla Polsku na základě mezivládní dohody se SSSR z roku 1983, v roce 1993 ale údajně Varšava jednostranně kontrakt zrušila a nový uzavřen nebyl. Požadovaná suma je souhrnem nájemního dluhu za poslední tři roky, což je podle ruských zákonů maximální možná délka soudně vymahatelných nároků.

Stanovisko polské strany k soudnímu sporu není známo; k soudu, který začal loni, se žádný z polských advokátů údajně nedostavil.

Diplomatický spor kolem konzulátu je dalším z řady incidentů, které v poslední době výrazně zatěžují vztahy mezi Polskem a Ruskem. Varšava se řadí k nejsilnějším kritikům politiky Kremlu vůči Ukrajině, tvrdě odsuzuje anexi ukrajinského Krymu a obviňuje Rusko z podpory východoukrajinských separatistů.

Ruský diplomat ostře kritizoval výroky šéfa polské diplomacie k výročí konce války

Novým předmětem sporu se v těchto dnech stalo i blížící se 70. výročí konce druhé světové války. Šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna totiž v pondělním rozhlasovém rozhovoru zapochyboval o vhodnosti slavit vítězství v Moskvě a jako možné místo oslav navrhl Londýn nebo Berlín. Připomněl též návrh polského prezidenta sejít se na Westerplatte, kde 1. září 1939 začala německá invaze do Polska, a tím i druhá světová válka.

Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin na to reagoval slovy, že tím Schetyna zneuctil památku milionů Rusů zabitých ve druhé světové válce a zpochybnil roli Sovětského svazu jako vítěze. Zároveň doporučil Schetynovi, aby se nad sebou zamyslel, a to i kvůli výrokům zpochybňujícím sovětské osvobození Osvětimi.