Selfie arabského rappera Naffara obletělo svět, jedná se ale o podvrh

Jeruzalém – Arabský muž s široce otevřenými ústy pronásledovaný dvěma osobami zdánlivě připomínajícími izraelské policisty. Jeden z nich v ruce drží zbraň. Tento výjev je k vidění na selfie arabského rappera Tamera Naffara. Fotka se stala během krátké doby velice virální. Je však falešná.

Muž, který fotografii pořídil, je šestatřicetiletý Tamer Naffar, jeden z nejznámějších arabských rapperů. Po dvanácti hodinách bylo selfie na Twitteru sdíleno více než 13 000 krát, zvláště pak účty vedenými v arabštině – zapadá totiž do mnohými sdílené představy izraelské armády nemilosrdně pořádající hony na Araby. Alespoň tak si oblibu fotografie vysvětluje německý týdeník Der Spiegel.

Naffar fotku popsal následovně: „Selfie, zatímco se za mnou žene izraelská armáda.“ Jenže muži v uniformě, kteří rappera stíhají, nejsou ani součástí armády, ani policie. Jsou to Naffarovi spoluhráči z kapely DAM Suhell Nafar a Mahmoud Jreri. To ale Naffarovým fanouškům, zdá se, vůbec nevadí, jsou na něj naopak hrdí. „Dělejme selfies Palestinců,“ vyzývají mnozí.

Tamer Naffar, autor fotografie, je jedním z nejznámějších arabských rapperů v Izraeli – vystupuje jako frontman hip-hopového tria DAM. Své texty píše v arabštině, angličtině i hebrejštině. Je také velmi aktivní politicky – pořádá demonstrace a diskuzní fóra, volá po úplné rovnosti arabské menšiny v Izraeli. „Nespravedlnost bude poražena nikoliv zbraněmi, ale papírem a tužkou,“ prohlásil kdysi Naffar.