Čečencům v Donbasu velí muž, který chtěl zavraždit Putina

Kyjev – Novým velitelem čečenského praporu bojujícího v Donbasu na straně ukrajinské armády se stal Adam Osmajev, kterého ruská justice viní z podílu na přípravě atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roce 2012. Osmajev má nahradit čečenského vůdce Isu Munajeva, který o víkendu zahynul v boji s proruskými separatisty.

Příprava atentátu na Putina byla odhalena v okamžiku, kdy v lednu 2012 v pronajatém bytu v ukrajinské Oděse náhodně vybuchla improvizovaná bomba a v troskách zahynul jeden z atentátníků. Osmajevův údajný spolupachatel Ilja Pjanzin byl tehdy zraněn a v září 2013 odsouzen v Moskvě k deseti letům vězení. Osmajev byl pak zadržen na Ukrajině, kde čekal na vydání do Ruska. To pozdržela jeho žaloba ke štrasburskému soudu. Po loňském svržení proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče se Osmajev dostal na svobodu a zapojil se do boje proti proruským povstalcům.

V boji proti separatistům padl čečenský generál Munajev

V boji se separatisty na východě Ukrajiny padl v neděli čečenský generál Isa Munajev, označovaný ukrajinskými médii za osobního Putinova nepřítele. Munajevovu smrt oznámil ukrajinský poslanec a velitel dobrovolnického praporu Donbas Semen Semenčenko. Munajev podle něj obětoval vlastní život, aby separatistům a Rusům znemožnil uzavřít obklíčení ukrajinských jednotek, bránících se ve městě Debalceve, důležité železniční křižovatce mezi hlavními povstaleckými baštami Doněckem a Luhanskem.

Pohřeb Ruslana Baburova, který padl v boji se separatisty
Zdroj: Igor Golovniov/ČTK/ZUMA

„Střílely raketomety, tanky vedly přímou palbu, pálily minomety, útoky na opěrné body se staly nepřetržitými,“ vylíčil Semenčenko situaci, ve které Munajev a jeho jednotka, pojmenovaná na počest čečenského vůdce zabitého Rusy prapor Džochara Dudajeva, dorazili jako posily obklíčeným ukrajinským jednotkám. V praporu prý bojovali i Rusové a Gruzíni. „Měli málo zbraní, ale silného ducha,“ dodal poslanec. Přesné okolnosti Munajevovy smrti nejsou známy, nicméně ji potvrzují i další ukrajinští politici, mimo jiné luhanský gubernátor. Munajev „obětoval svůj život za Ukrajinu a za každého z nás“, zdůraznil poslanec Boris Filatov.

Čečenští bojovníci nyní Kyjev žádají, aby Munajev dostal nejvyšší ukrajinský vojenský řád. Podle mluvčí čečenských bojovníků a Osmajevovy manželky Aminy Okujevové založí Čečenci na Ukrajině nový prapor, který ponese jméno mrtvého Munajeva. Jednotka bude prý zařazena mezi pravidelné útvary ukrajinských ozbrojených sil.

Munajev hrál klíčovou roli při obraně čečenské metropole Groznyj před ruskými jednotkami na přelomu let 1999 a 2000. Po dobytí Grozného organizoval záškodnické útoky na ruské jednotky, než se stáhl do hor, odkud dál bojoval. Těšil se pověsti odvážného bojovníka s výbornými taktickými schopnostmi. V roce 2007 se však distancoval od čečenského vůdce Doku Umarova, který přestal usilovat o nezávislost Čečenska a vyhlásil boj za zřízení islámského státu na Kavkaze. Potom Munajev z Čečenska odjel, ale až do konce roku 2008 dělal čečenského generálního prokurátora.

Čečenci přitom válčí na Ukrajině i na straně proruských separatistů. Svého času se hodně hovořilo o povstaleckém praporu Vostok, jehož valnou část prý tvořili bojovníci promoskevského čečenského vládce Ramzana Kadyrova.

Munajevovu smrt oznámil Kreml už v říjnu 2000. Organizátora útoků na ruské jednotky v čečenské metropoli prý zabili ruští vojáci. Munajev nicméně pořádal atentáty na Rusy v Grozném i o dva roky později.

Dorazín: Na Ukrajině padl velitel čečenských rebelů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod