Američan a Rus to vzali přes oceán balónem. Trhli světový rekord

Americko-ruské duo vzduchoplavců si může gratulovat. V balónu plněném plynem přeletěli na jeden zátah Tichý oceán. Tak dlouho a tak daleko ještě nikdy nikdo v tomto typu vzdušného plavidla neletěl. Zaručilo jim to dva neoficiálně překonané světové rekordy.

Balónem přes Tichý oceán - dobrodruzi překonali dva světové rekordy (zdroj: ČT24)

Vzduchoplavci startovali na jihu Japonska a vydali se na východ. Za šest a půl dne přeletěli čtvrtinu zeměkoule - celkem 10 700 km, čímž překonali dva více než třicet let staré světové rekordy.

Dvojice je úspěšně a bez úhony zpátky na zemi, ačkoliv na jiném místě, než bylo původně plánováno. Počasí je místo Kanady zaválo až k Mexickému pobřeží. Z vody jim pak pomáhala rybářská loď. Ruský pilot balónu Leonid Ťuchťajev ostatně přiznal, že během letu zažili mnoho dramatických momentů. Druhý pilot Troy Bradley byl po náročné cestě tak vyčerpaný, že s novináři ani nemluvil. Poslední dva dny vůbec nespal.

Rekordní přelet balonem
Zdroj: ČT24

Když před týdnem vyráželi, tušili, že bez rizika to nebude. „Jsme rádi, že jsme zase mezi lidmi,“ poznamenal Ťuchťajev. Společně se svým americkým přítelem patří mezi zkušené vzduchoplavce. Na oficiální zápis do historie si však počkají ještě několik měsíců.

Vydáno pod