Minská schůzka v sobotu? Vláda i separatisté si kladou podmínky

Minsk - Na původně plánované mírové rozhovory proruských separatistů a ukrajinské vlády v Minsku dnes nakonec nedošlo. Zástupci povstalců, kteří do běloruské metropole dorazili, totiž obvinili ukrajinské představitele, že se na schůzku o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny nedostavili. Upozornili také, že se chystají z Minsku ještě dnes odcestovat zpět na Ukrajinu. Termín schůzky by mohl být odsunut na sobotu. Vzhledem k tomu, že si ale obě strany kladou pro svou účast podmínky, je i tento termín nejistý.

Kyjevská vláda žádá, aby se na jednání o urovnání krize dostavili vůdci doněckých a luhanských povstalců Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. Oba dnes s požadavkem vyslovili souhlas, předložili ale své vlastní podmínky, které budou pro ukrajinskou vládu těžko přijatelné.

„Kyjev musí zastavit bojové akce proti našim republikám a Porošenko musí zveřejnit dekret, jímž jmenuje svého zplnomocněnce pro minskou schůzku“ uvedli Zacharčenko a Plotnickij ve společném prohlášení. Z dekretu musí prý být jasné, jaké má zplnomocněnec pravomoci a jakou odpovědnost ponese, pokud jeho závazky nebudou naplněny.

Ukrajinu dosud na jednáních s povstalci zastupoval exprezident Leonid Kučma v roli konzultanta, nikoli oficiálního zástupce Ukrajiny. Kyjevský parlament navíc nedávno schválil zákon, jímž fakticky vyhlásil vedoucí představitele doněcké a luhanské „lidové republiky“ za teroristy. Jakýkoli kontakt s nimi tudíž ukrajinský zákon zakazuje.

Dnešní pokus o schůzku zkrachoval

Schůzka se měla uskutečnit už dnes. „Bohužel jsme se nedočkali ukrajinské strany,“ řekl ruským novinářům na minském letišti vyjednávač za rebely z Luhanska Vladislav Dějněgo. Ujistil, že povstalecká delegace šla na jednání s připraveným návrhem, avšak „Kyjev se opět vyhnul“ jednáním a uzavření dohody. Vůdcové neuznávané Doněcké a Luhanské lidové republiky prý byli připraveni okamžitě odletět do Minsku, aby případnou mírovou dohodu potvrdili svými podpisy.

Podobně vyjednávač za doněcké rebely Denis Pušilin prohlásil, že separatisté jsou „kdykoliv připraveni k jednání“, avšak Ukrajina se prý ukázala neschopna jednat, a tak „schůzka byla zrušena“. „Budeme čekat na začátek dialogu. Vážíme si zprostředkování Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Ruska. Závisí na ukrajinské straně, kdy se jednání uskuteční. Čekáme na pozvání,“ řekl s tím, že povstalečtí vyjednávači se chystají odcestovat z Minsku ještě dnes.

Na uspořádání schůzky v Minsku naléhal především ukrajinský prezident Petro Porošenko, který si od schůzky sliboval okamžité zastavení palby, obnovení kontroly hranic a stažení těžké výzbroje z frontové linie vymezené v zářijovém minském memorandu. Právě vymezení této linie je ale hlavní předmět sporu. Kyjev trvá na stavu z loňského září, kdy bylo první příměří dojednáno, separatisté a Moskva chtějí prosadit nynější stav a zohlednit územní zisky vzbouřenců.

Západní státy i ukrajinská vláda považují kontaktní skupinu za v podstatě jediný nástroj k urovnání krvavého donbaského konfliktu, který si od loňského dubna vyžádal přes 5 100 obětí. V tomto formátu se už podařilo dojednat dvakrát příměří, ani jedno ale dlouho nevydrželo.

Podle Jana Šíra z Institutu mezinárodních studií FSV UK minská schůzka k uzavření dalšího příměří nepovede. „Musíme si uvědomit příčiny této krize na Ukrajině. Ta válka probíhá z důvodu flagrantního porušení mezinárodního práva ze strany Ruské federace. Vzhledem k tomu, že Rusko momentálně není připraveno akceptovat pravidla hry, tak jak se ustavily po druhé světové válce, je naivní domnívat se, že jedna schůzka může vést ke změně tohoto postoje,“ řekl Šír ve Studiu ČT24.

Povstalci prý uzavřeli obklíčení Ukrajinců u Debalceve 

Proruští separatisté na východě Ukrajiny podle ruských médií uzavřeli obklíčení ukrajinských jednotek ve strategicky položeném městě Debalceve, ležícím na silničním a železničním spojení mezi hlavními baštami povstalců Doněckem a Luhanskem. Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko vyzval ukrajinské vojáky, aby složili zbraně a vzdali se výměnou za zachování života. Kyjev opakující se povstalecká tvrzení o obklíčení Debalceve nepotvrdil.

  • Alexandr Zacharčenko v televizi Rossija 24: „Chci se obrátit na všechny ukrajinské vojáky. Chlapci, mám návrh - složte zbraně a vyjděte ven… Máte šanci zachovat si život a zůstat celí. Vzdejte se a budete žít. Slibuji, že se pak všichni vrátíte domů.“

Ukrajinská armáda podle jednoho z povstaleckých velitelů Eduarda Basurina během uplynulých 24 hodin ztratila další důležité pozice a rovněž devět tanků a sedm bojových vozidel pěchoty. Padlo 117 vojáků, 67 jich bylo zraněno. Ukrajinská armáda přiznává mnohem nižší ztráty - pět mrtvých a 23 zraněných.

Povstalci dříve odhadovali, že v Debalceve obklíčili až 10 000 ukrajinských vojáků. To ale Kyjev popírá. „Žádný kotel v Debalceve neexistuje. Zrovna jsem hovořil s vojáky a ti netuší, že by měli být obklíčeni,“ citovala agentura Unian mluvčího armádní operace na východě země. Ministerstvo obrany podle agentury Interfax-Ukrajina tvrdí, že povstaleckým jednotkám pomáhají ruští poradci a instruktoři. V druhé linii jsou prý nasazeny i jednotky pravidelné ruské armády.