Human Rights Watch: Vlády Iráku a Sýrie zhoršují blízkovýchodní krizi

Bagdád/Damašek - Irácká a syrská vláda svou „sektářskou a násilnickou“ politikou ještě více rozdmýchávají extremismus, jenž zmítá Blízkým východem. Tvrdí to výroční zpráva organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Irácký premiér Hajdar Abádí, který je šíita, po svém nástupu do funkce slíbil, že bude udržovat větší rovnováhu mezi zastoupením menšinových sunnitů a většinových šíitů v centrálních orgánech. Podle HRW se ale vláda v boji s islamisty stále spoléhá především na šíitské milice, které navíc beztrestně zabíjejí sunnitské civilisty. Na civilisty prý útočí rovněž vládní jednotky, což má jen posilovat následné běsnění sunnitů z Islámského státu.

Reforma zkorumpovaného soudnictví a ukončení sektářského násilí, aby se i sunnité cítili v Iráku bezpečně, to jsou podle HRW přinejmenším stejně důležité věci, jako je vojenská akce proti IS. Abádí ale údajně zatím žádné zásadní reformy nerealizoval.

HRW ve svém 656stránkovém dokumentu rovněž obvinila USA a jejich spojence z toho, že dopustili, aby vojenská akce proti IS zastínila snahy dotlačit režim syrského prezidenta Bašára Asada k zastavení násilného chování. Mezinárodní společenství pak Human Rights Watch obvinila z toho, že je k porušování práv právě syrskou a iráckou vládou lhostejné.

Část syrské opozice se s Damaškem dohodla na dalším jednání

Zástupci části syrské opozice se dnes v Moskvě dohodli s delegací Asadovy vlády, že se v ruské metropoli k jednání o řešení syrské krize znovu sejdou. Přesné datum nového kola jednání ale zatím nebylo stanoveno. „Bylo by naivní očekávat, že delegace vyřeší všechny své rozpory během prvního jednání,“ uvedl Vitalij Naumkin, který zastupoval Rusko coby prostředníka rozhovorů, jež Moskva od počátku označovala za přípravu případného širšího dialogu. Podle Naumkina se účastníci rozhovorů shodli v celé řadě bodů, včetně zachování suverenity a jednoty Sýrie, odmítnutí zahraniční intervence a boje proti terorismu.

Tři desítky členů syrské opozice jednaly o syrské krizi v rezidenci ruského ministra zahraničí od pondělí, ve středu se k nim připojili zástupci Damašku. Qadri Jamil, bývalý člen Bašárovy administrativy a současný reprezentant syrské opozice, prohlásil, že jednání zahájila proces řešení problému v Sýrii. „Možná že to půjde pomalu a složitě, ale už jdeme kupředu. Myslím, že výsledky se nakonec ukážou, protože první krok je vždycky ten nejdůležitější,“ konstatoval.

Lavrov: Syrskou krizi nevyřeší intervence, ale jedině Syřané sami

Syrská občanská válka vypukla zprvu jako demokratizační bouře arabského jara, v loňském roce se transformovala i do zápasu o podobu Iráku, když se z protiasadovské opozice zrodil radikální Islámský stát. Během čtyřletých bojů v zemi zemřelo 200 tisíc lidí. „Tento konflikt se nedá řešit přes prostředníka,“ konstatuje nyní ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Nemůžeme syrskému lidu vnucovat zákrok zahraničních sil. Může to být nebezpečné a hrozí, že tyto zahraniční země budou dbát především na vlastní geopolitické zájmy.“

Vládní síly: Osud Asada není na pořadu dne

Na moskevská jednání přijela jen ta část povstalců, kterou Asadova vláda toleruje. Exilová národní koalice, která zaštiťuje skupiny podporované i Západem, se jednání neúčastnila, protože dává přednost zprostředkování neutrální OSN, nikoli Ruska coby spojence Damašku.

Západem podporovaná Syrská opoziční koalice volá nejen po poražení radikálů, ale i po konci Bašára Asada. „Každý realista ví, že to není na pořadu dne. Řeč je o nejpalčivějších problémech, prioritou není osud Bašára Asada, ale osudu syrského lidu,“ prohlásila syrská vládní delegace.

Lavrov: Syrskou krizi musí vyřešit Syřané sami (zdroj: ČT24)