Povstalci se snaží obklíčit ukrajinské vojáky u obce Debalčevo

Debalčevo - Východoukrajinské Debalčevo je v kritické situaci poté, co tvrdé boje mezi povstalci a armádou zcela zablokovaly zásobování. Obyvatelé 25tisícového města nemají vodu, teplo ani elektřinu. Obec je podle místních médií stále pod kontrolou ukrajinských vojáků, povstalci se ale snaží vládní vojsko obklíčit.

Debalčevo má pro rebely strategický význam. Leží totiž na silničním a železničním spojení mezi Doněckem a Luhanskem, dvěma hlavními městy separatistických „lidových republik“. Ukrajinští vojáci lokalitu osvobodili loni v srpnu.  

Oblast je nyní sevřená ze tří stran silnými oddíly povstalců, kteří se Debalčevo snaží obklíčit a vojenskou posádku zničit. Pak se chtějí oddíly doněckých a luhanských bojovníků spojit a táhnout dál na západ.

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Strategický význam přikládá městu Debalčevo i kyjevská vláda. Prezident Petro Porošenko dnes prohlásil, že situace ve městě je „stabilně napjatá“, vojáci ale prý své obranné posty pevně drží.  

Povstalci ohlásili dobytí města už v úterý. Dnes ale zprávy o svém vítězství odvolali. Jejich předsunuté oddíly se prý zachytily na severovýchodním okraji města a útočí na centrum. Separatisté podle jejich mluvčího Eduarda Basurina ovládli i důležitou silnici spojující Debalčevo s městem Artemivsk. Tu využívala armáda k zásobování obklíčených oddílů.  

  • Jen za poslední noc prý vzbouřenci zabili nebo zranili 30 ukrajinských vojáků. Kyjev dnes přiznal tři mrtvé a 15 zraněných. Podle OSN si už boje v Donbasu vyžádaly přes 5 100 mrtvých a více než 11 500 zraněných.

Merkelová, Hollande a Porošenko žádají svolání kontaktní skupiny

Třístranná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a donbaských separatistů je optimální platformou pro řešení krize na východě Ukrajiny, shodli se dnes v telefonickém rozhovoru německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande a Petro Porošenko.

Úkolem této skupiny, po jejímž svolání už řadu týdnů marně volá Evropská unie i Kyjev, by měla být realizace minských dohod o zastavení palby, výměně zajatců a stažení těžké výzbroje. Ukrajinu v kontaktní skupině zastupuje exprezident Leonid Kučma, Rusko velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov a doněcké a luhanské povstalce jejich zmocněnci Vladislav Dějněgo a Denis Pušilin. Jednání zprostředkuje zástupkyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Heidi Tagliaviniová.

Vzbouřenci v Doněcku ale už minská ujednání neuznávají, podle prohlášení doněckého „ministerstva obrany“ už ztratila opodstatnění. „V té podobě, v jaké byly minské dohody podepsány, už nejsou funkční,“ řekl novinářům mluvčí ministerstva Eduard Basurin. Skeptický je i vůdce doněckých radikálů Alexandr Zacharčenko. „Pokračování rozhovorů kontaktní skupiny nemá smysl. Chybu jsme už jednou udělali, podruhé se nestane,“ prohlásil.