Pravidelní cestující budou na Slovensku platit jen půlku jízdenky

Bratislava - Po loňském zavedení bezplatné jízdy vlakem pro děti, studenty a seniory zvýhodní Slovensko také cestující, kteří využívají státem dotovanou železniční dopravu pravidelně. To se bude týkat zejména lidí, kteří dojíždějí vlakem za prací.

„Chceme od února zavést plošnou 50procentní slevu pro cestující, kteří si kupují týdenní nebo měsíční jízdenky. Myslíme si, že ještě více zatraktivníme vlakovou dopravu,“ řekl novinářům po zasedání vlády premiér Robert Fico. Ministerstvo dopravy odhaduje, že výpadek tržeb železničních dopravců z důvodu zvýšení slevy na předplatné jízdenky pokryjí příjmy z očekávaného vyššího počtu cestujících.

Podle státního dopravce ZSSK se pasažéři s týdenní nebo měsíční jízdenkou na celkovém počtu cestujících této společnosti loni podíleli zhruba jedenácti procenty. Nyní držitelé předplatných časových jízdenek ušetří 35 až 45 procent ve srovnání s tím, pokud by si na každou cestu kupovali zvláštní jízdenku.

Nárok na vyšší než dosavadní slevu z předplatných jízdenek získají také cestující na regionální trati z Bratislavy do Komárna, kde státem dotovanou vlakovou přepravu zajišťuje český železniční dopravce RegioJet. Majitel RegioJetu Radim Jančura rozhodnutí vlády kritizoval. „Podle našeho názoru je plošné zavedení padesátiprocentní slevy pro všechny pracující jen pokračováním předvolební korupce. Vláda premiéra Fica navíc opět diskriminuje tu část slovenské populace, která nemá to štěstí a nebydlí v blízkosti železnice,“ uvedl Jančura v tiskové zprávě.

Od 17. listopadu mohou děti, studenti a senioři nejen ze Slovenska, ale i z dalších států Evropské unie cestovat v zemi pod Tatrami vlakem zdarma. Bezplatné cestování platí na téměř všechny spoje ZSSK, výjimkou jsou jen vlaky vyšší kategorie InterCity. Jízdenku si cestující musí koupit i na dálkové vlaky RegioJetu na lince z Bratislavy do Košic, kterou dopravce provozuje na vlastní komerční riziko.