Obama zachraňuje Aljašku, těžaři mají smůlu

Washington - Obamova vláda navrhla otevřít těžařům vody u východního pobřeží. Ve stejnou chvíli ale vyhlásila ochranu nad územím o velikosti Nizozemska u severní Aljašky. Obamovi tak v současné době spílají ropné koncerny i ochránci přírody.

Americká vláda ochrání velké území Aljašky od těžby ropy (zdroj: ČT24)

Ochrana přírody jednou vyhrála nad ziskem. Americká vláda i přes lobby těžařů vyhlásila novou chráněnou oblast na Aljašce. Prezident Obama ji dokonce propagoval na speciálním videu. „Národní rezervace na Aljašce jsou neuvěřitelná místa - nedotčená, neporušená. Daří se tu sobům karibu, ledním medvědům a všem podmořským živočichům, ale i nejrůznějším druhům ptáků a ryb,“ říká šéf Bílého domu. 

Za rozhodnutím stojí nejen přírodovědci a ochránci, ale i americké ministerstvo vnitra. „Výzkumy dokazují, že je to neuvěřitelně biologicky bohatá část oceánu a důležité útočiště mrožů a lachtanů,“ upozorňuje šéfka resortu vnitra Sally Jewellová. 

Proti rozhodnutí Obamovy vlády vyhlásit deset milionů akrů území Aljašky zahrnující část Čukotského a Beaufortova moře rezervací se ale postavila řada podnikatelů a politiků. Ekonomika Aljašky podle nich stojí na těžbě ropy a zemního plynu. Někteří dokonce přirovnávají příjmy z těžby k turismu na Havaji. „Je to jako říct Havaji, že v zájmu ochrany tamní přírody by měli v celém státě zakázat cestovní ruch,“ podotkl guvernér Aljašky Bill Walker. 

Vláda si ale stojí za svým. Za otevření největších ropných nalezišť v aljašské divočině už v minulosti lobboval prezident George Bush mladší. Zahájení těžby ropy bylo dokonce jednou z jeho priorit energetické politiky.

Nový pětiletý plán těžby ropy a plynu v USA ale přece jen těžaře zčásti potěšil. Nově se totiž budou moci zaměřit na deset míst v Mexickém zálivu, těžit se bude také u pobřeží států Virginia, Severní a Jižní Karolína a Georgia. "Je to vyvážený návrh, k dispozici bude 80 procent zdrojů a zároveň se ochrání oblasti, kterou jsou příliš důležité na to, aby se zde těžilo," dodala Jewellová.