Vedení Pegidy opouštějí další známé tváře

Drážďany – Vedení Pegidy opustilo pět vlivných členů, včetně mluvčí Kathrin Oertelové. Deníku Süddeutsche Zeitung to potvrdil zakladatel tohoto německého protestního hnutí Lutz Bachmann. Ten sám před několika dny odstoupil z pozice hlavního organizátora demonstrací kvůli aféře s fotografií, na níž se snažil vypadat jako nacistický vůdce Adolf Hitler.

Důvodem pro odstoupení 37leté Oertelové prý bylo to, že poslední dobou dostávala výhrůžky a kolem jejího domu se pohybovali podezřelí lidé. Podle německých médií spolu s ní odstoupil z organizačního týmu hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) také poradce pro oblast hospodářství Bernd-Volker Lincke, míšeňský zastupitel za CDU Thomas Tallacker, místopředseda hnutí René Jahn a člen euroskeptické strany AfD Achim Exner. To ale hnutí na svých stránkách nepotvrdilo, hovoří pouze o rezignaci Oertelové a Tallackera, jehož firma se dostala do velkých problémů, protože přišla o řadu zakázek.

Bachmann deníku Süddeutsche Zeitung potvrdil, že bude příští týden potřeba zvolit nové vedení, on ani Oertelová se ale už o funkce ucházet nebudou. „Jsem rád, že už tam nejsem. Už jsem nemohl,“ řekl listu Bachmann.

Lutz Bachmann a Kathrin Oertelová
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Při úterním zasedání špiček hnutí Pegida šlo prý o Bachmannovu budoucí roli. Z pozice hlavního organizátora sice oficiálně odstoupil, nicméně se nadále pokoušel v pozadí tahat za nitky. Právě kvůli němu odstoupil podle svých slov i Lincke, který nesouhlasil s některými jeho xenofobními výroky. Státní zastupitelství v Drážďanech Bachmanna vyšetřuje kvůli komentářům z loňského září, v nichž běžence a azylanty nazval špinavou pakáží a lůzou.

Oertelová doposud vedle Bachmanna patřila k nejznámějším tvářím Pegidy. Do organizačního týmu do nynějška patřilo podle samotného hnutí deset lidí, z toho až na výjimky jde o zakládající členy. Pegida pořádá protestní shromáždění a pochody, založena byla v polovině října. Její současné problémy vycházejí z rozporů mezi umírněným a radikálnějším křídlem.

Podle drážďanského politologa Wernera Patzelta není vyloučeno, že se hlavní představitelé Pegidy nedokázali shodnout na směřování hnutí - zda mají být radikální, nebo umírnění. Připomněl také, že jde o lidi bez zkušeností z politiky, kteří nedokážou řešit konflikty bez osobních sporů.

Z vedení Pegidy odchází pět lidí (zdroj: ČT24)