Hizballáh se mstí za Sýrii. O život přišel člen „modrých přileb“

Bejrút - Libanonské hnutí Hizballáh zasáhlo na severu Izraele automobil izraelské armády protitankovou střelou. Dva vojáci zemřeli a sedm jich je zraněno. Armáda na incident reagovala dělostřeleckou palbou na jižní Libanon a nařídila civilistům nevycházet. Při přestřelce pak přišel o život jeden z příslušníků mírových sil OSN. Podle televizní stanice Hizballáhu Al-Manár šlo o odvetnou akci za izraelský útok na Hizballáh v Sýrii.

Hizballáh se už k nejnovějšímu útoku oficiálně přihlásil. Tvrdí, že „nepříteli“ způsobil velké škody. Na konvoj prý zaútočila skupina, která si říká hrdinští mučedníci z Kunajtry. Jde o odnož Hizballáhu, jež působí v Sýrii. Kunajtra je na Golanských výšinách, kde Izraelci bombardovali konvoj Hizballáhu. Hizballáh také oznámil, že se mu podařilo jednoho z izraelských vojáků zajmout, armáda to ale rezolutně popřela.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že armáda je připravena k „rázné akci na všech frontách“. „Bezpečnost má přednost před vším ostatním, je to základ všeho,“ konstatoval Netanjahu.

Při odvetném bombardování ze strany Izraele přišly mírové síly OSN o jednoho příslušníka. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó jde o muže španělského původu. Španělská vláda podle ministerstva zahraničí chce, aby incident vyšetřovaly Spojené národy.

Jen několik hodin před ranní palbou na izraelsko-libanonské hranici armáda reagovala palbou na cíle v Sýrii na úterní incident, při němž několik střel ze Sýrie dopadlo na sever Izraele. Izraelci tvrdí, že i za tímto útokem stál Hizballáh.

Izraelská armáda
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ariel Schalit

Úder izraelských bojových vrtulníků na Golanech zabil 18. ledna šest členů Hizballáhu a zřejmě i stejný počet příslušníků íránských Revolučních gard. Vedle dvou předních velitelů Hizballáhu a generála íránských Revolučních gard je mezi mrtvými i Džihád Mughníja. 25letý muž byl synem legendárního teroristického mozku Hizballáhu Imáda Mugníji zabitého v roce 2008. Šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh okamžitě slíbil odplatu.

  • Írán a Hizballáh stojí v syrském konfliktu na straně režimu Bašára Asada. Izrael do bojů nezasahuje. Od začátku ale upozorňuje, že bude bránit Hizballáhu vyzbrojovat se s využitím chaosu v Sýrii.

Hizballáh dlouhodobě volá po zničení Izraele

Libanonské hnutí Hizballáh, v překladu Strana Boží, vzniklo zkraje 80. let pod vlivem íránské islámské revoluce. Dnes je dravou politickou stranou zastupující místní šíity. Mnohdy se o něm mluví jako o státu ve státě, který dlouhodobě volá po zničení Izraele. Své milice vybudoval s íránskou pomocí. Podle různých odhadů je tvoří až 30 tisíc ozbrojenců.

Hizballáh v minulých dekádách ukázal, že umí udeřit i tisíce kilometrů daleko. Pumové útoky proti izraelské ambasádě a pak i židovskému centru v argentinském Buenos Aires zabily v letech 1992 a 1994 celkem 114 lidí. Nedávno navíc za zatím nejasných okolností zemřel argentinský prokurátor, který vyšetřoval druhý z útoků.

Hnutí Hizballáh - stát ve státě (zdroj: ČT24)