Japonsko a Jordánsko se prý dohodly na výměně vězněné teroristky

Tokio - Jordánsko je připravené propustit vězněnou iráckou teroristku výměnou za svého pilota, kterého drží hnutí Islámský stát. Radikálové původně chtěli ženu vyměnit za japonského rukojmího. O něm se ale jordánská vláda ve svém prohlášení nezmiňuje. Podle dřívějších informací se přitom Japonsko s Jordánskem na výměně zahrnující rukojmího islamistů už dohodlo.

Japonsko dnes rovněž potvrdilo pravost videa s rukojmím, kterého drží radikálové z Islámského státu. „Záběry Kenjiho Gota držícího fotografii jordánského pilota byly publikovány na Twitteru včera večer. Jsem tím velice pohoršen a tento hrozný čin odsuzuji. Přes komplikované podmínky se dále snažíme spolupracovat s Jordánskem na vysvobození vězně,“ potvrdil japonský premiér Shinzo Abe.

Radikálové požadují propuštění Sajídy Al-Rišawíové, která je v Jordánsku odsouzena k trestu smrti. V roce 2005 se totiž pokusila provést sebevražedný útok v hotelu v jordánské metropoli Ammánu. Nálož na jejím těle ovšem nevybuchla a Al-Rišawíovou zadržela policie. K chystanému útoku se přiznala a je odsouzená k trestu smrti. Při útocích tehdy zahynulo 60 lidí.

Islámský stát zajal loni dva japonské občany – Harunu Jukawu a Kendžiho Gotoa. Radikálové za ně minulý týden chtěli 200 milionů dolarů (cca 4,9 miliardy Kč), které měly být vyplaceny do pátku.

V sobotu se pak na internetu objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z jeho smrti japonského premiéra Šinzó Abeho. „Dostali jste varování i ultimátum. Moji věznitelé se zachovali podle svých slov,“ pronesl hlas, který pravděpodobně patří Gotovi. „Je to jednoduché, dáte jim Sajídu a já budu volný,“ zní z nahrávky hlas japonského zajatce. „Vyřiďte japonské vládě, aby vynaložila všechen svůj politický tlak na Jordánsko.“

Radikální islamisté údajně drží v zajetí i jordánského pilota, kterému prý zbývá „ještě méně času“ než japonskému rukojmímu. „Jakákoliv další zdržení ze strany jordánské vlády ji učiní zodpovědnou za smrt jejich pilota, která bude následována mou smrtí. Míč je teď na jordánské straně hřiště,“ říká na nahrávce Goto.

Jordánského armádního pilota plukovníka Maáze Kasásby zajali radikálové z IS, když se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo nad severem Sýrie. IS tvrdí, že stroj jeho bojovníci sestřelili. Pro arabskou zemi, která je důležitým členem koalice proti Islámskému státu, i když velká část veřejnosti je proti, má život vojáka z klíčového beduínského klanu obrovskou cenu. „V očích celého jordánského lidu není ta žena Rišáwíová zdaleka tak důležitá jako Maáz Kasásba,“ říká otec zajatého pilota. Propuštění k smrti odsouzené teroristky by ale pro Islámský stát znamenalo důležité vítězství na propagandistické frontě. Zvlášť teď, kdy utrpěl velké porážky na té válečné - vůbec nejvíc v kurdském Kobani.

Sadžída Rišávíová
Zdroj: ČT24