Od vzniku Pegidy přibylo v Německu násilností proti imigrantům

Berlín - V Německu se od podzimu více než zdvojnásobil počet útoků proti uprchlíkům. Podle televize ARD souvisí změny ve statistikách se začátkem působení hnutí Pegida. To od října loňského roku pořádá demonstrace proti údajné islamizaci země. Policie zaznamenala celou škálu přečinů od malování hákových křížů až po brutální fyzické napadání cizinců.

Televize ARD uvedla, že od podzimu loňského roku, kdy se konaly první demonstrace hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), se více než zdvojnásobil počet útoků proti uprchlíkům a běžencům a jejich ubytovacím zařízením.

Během tří měsíců, které předcházely prvnímu protestu Pegidy z 20. října, bylo v celém Německu zaznamenáno 33 útoků proti migrantům a uprchlíkům. V následujících třech měsících se už vyskytlo 76 takových případů. To je nárůst o 130 procent. Byly mezi ně zařazeny různé přečiny sahající od malování hákových křížů až po brutální fyzické napadání cizinců. Také z Oficiálních statistik Spolkového kriminálního úřadu vyplývá, že loni v listopadu dosáhl počet násilných činů s xenofobním motivem rekordních 63.

„Pegida vytvořila atmosféru, která volá po násilí proti migrantům, zvláště pak muslimům. Nárůst násilností vůči slabým o více než 100 procent je pro republiku, pro nás všechny, ostudný,“ řekl televizi expert na pravicový extremismus Hajo Funke. Ten také připomněl podobnost k útokům na azylová zařízení z počátku 90. let.

Účastníci demonstrace hnutí Pegida
Zdroj: Peter Endig/ČTK/DPA

Název hnutí Pegida tvoří akronym sousloví Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, čili Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu. Lutz Bachmann ho původně založil jako facebookovou skupinu (tehdy ještě jako mírumilovné Evropany namísto vlasteneckých), která vyjadřovala podporu Kurdům v boji proti Islámskému státu. Uspořádání demonstrace proti islamizaci inicioval míšeňský komunální politik Siegfried Däbritz (FDP), další z významných představitelů hnutí. „Chceme společně postupovat proti postupující islamizaci. Nechceme, aby islamistické teroristické síly přenesly svoji náboženskou válku do našich ulic,“ řekl Däbritz v rozhovoru pro Der Spiegel.

Pegida vyzvala politiky, aby do německé ústavy zakotvili povinnost přistěhovalců integrovat se do společnosti. Imigraci by vláda měla umožňovat pouze lidem kvalifikovaným v profesích, kde se Německu nedostává pracovní síly. Všichni Němci, kteří se zapojí do bojů po boku islamistů, by podle hnutí měli přijít o občanství.

Pegida je často obviňována z provázanosti s neonacistickou scénou, komentátoři také poukazují na vzestup podobný NSDAP. Sami představitelé Pegidy však jakoukoli souvislost s nacismem či neonacismem důrazně odmítají. Bachmann zdůrazňuje, že hnutí ani není namířeno proti islámu, nýbrž násilné islamizaci. V rozhovoru pro Bild se Bachmann také distancoval od pravicových radikálů, kteří se účastnili demonstrací Pegidy.