Zemanova slova o superholocaustu pronikla do světových médií

Praha – Prezident Miloš Zeman zaujal svými úterními výroky o hrozícím superholocaustu a nutnosti mezinárodní ozbrojené akce proti takzvanému Islámskému státu zahraniční média. Citují ho světové agentury, izraelské servery nebo média v Libanonu a v Indii.

Zeman na pražské konferenci k 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi vyzval ke sjednocené ozbrojené akci proti teroristům pod záštitou Rady bezpečnosti OSN. Islámský stát má podle něj stejnou povahu jako nacistické Německo počátkem 30. let. Prezident řekl, že hrozí superholocaust se stovkami milionů mrtvých.

Jeho slova zaznamenala ve svých zprávách k výročí holocaustu i zahraniční média v čele se světovými tiskovými agenturami, z nichž tyto informace převzala řada zpravodajských serverů. Například americká stanice ABC News cituje Zemanova slova, že s teroristy se nevyjednává, ale bojuje, výrok o superholocaustu i přirovnání Islámského státu k nacistickému Německu ve 30. letech minulého století.

„Neřídí zahraniční politiku,“ připomínají Němci

Totéž učinila německá agentura DPA a globální Reuters. Ta ale zdůraznila, že Zeman „neřídí každodenní zahraniční politiku“ své země. Nejčastěji dnes média ve světě přebírají alespoň zmínky o Zemanově projevu od francouzské agentury AFP, která ve své zprávě vyzdvihuje Zemanovo varování, že nový holocaust by nepostihl jen miliony židů, ale „zahrne příslušníky celé řady vyznání, ateisty, a dokonce i muslimy“.

Citace pasáže o superholocaustu od AFP přebírají servery jako je izraelský The Times of Israel, libanonský The Daily Star, malajsijský Malay Mail Online nebo indický Zee News. Ten navíc dává prostor i reakci českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který označil za nesmysl prezidentův návrh na mezinárodní ozbrojenou akci s tím, že je na muslimech a zvláště Arabech, aby se bránili islamistické ideologii.

Přední izraelský deník The Jerusalem Post citoval slova o superholocaustu a srovnání Islámského státu s nacistickým Německem ve svém článku informujícím o nejnovějších výzvách IS k dalším teroristickým útokům na Západě.

Prestižní americký ekonomický časopis BusinessWeek ve své zprávě o Zemanově výzvě k ozbrojené akci proti teroristickým skupinám přináší také informaci, že by se takového útoku měli zúčastnit stálí členové Rady bezpečnosti OSN.