Mariupol po útoku truchlí, lidé viní Putina

Mariupol – Ukrajinský Mariupol se vzpamatovává ze sobotního útoku, při kterém zemřelo třicet civilistů. Rakety byly podle místních obyvatel vypáleny z území kontrolovaného separatisty. Dopadaly na sídliště, na tržnici a zabíjely ženy i děti. Ti lidé přitom ještě nedávno sami žádali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby jejich město uchránil. Předseda Parlamentního shromáždění OBSE mezitím vyzval Rusko, aby uzavřelo hranice s Ukrajinou a znemožnilo tak pronikání zbraní a bojovníků na Donbas.

V dlouhých řadách vzniklo v Mariupolu narychlo třicet nových hrobů. Jako první uložili Olgu Abdurašitovovou. Loni psala na sociálních sítích ruskému prezidentu Putinovi, aby její město uchránil před konfliktem. Teď ji zřejmě zabily ruské rakety Grad proruských vzbouřenců. Sobotní útok znamenal konec příměří, které se už stejně dlouho porušovalo. „Za všechno může Putin, ať umře jako pes!“ prohlásila příbuzná oběti ostřelování.

  • Sobotní hrůzu v Mariupolu kamery zachytily jen zčásti. Rakety pršely i na tržnici, mezi paneláky. OSN hovoří o válečném zločinu. Podle evropských pozorovatelů byly rakety vypáleny z povstaleckého území. Stálý ruský zástupce ve vídeňském sídle OBSE Andrej Kelin ale prohlásil, že závěry pozorovatelů na místě útoku byly uspěchané.

Při útoku bylo zraněno asi sto lidí. Střepiny zasáhly i děti. Na jednotce intenzivní péče leží také tříletá Milana - dcera právě pohřbené Olgy. Je při vědomí, levou nohu už ale nemá. „Všechno, co viděla, tu explozi, smrt matky, křik o pomoc. Všechno si to pamatuje,“ konstatovala příbuzná zraněné dívky.

Brusel obvinil Rusko, Řekové se zlobí

Unie v úterý zveřejnila stanovisko, v němž odsuzuje Moskvu v souvislosti s útokem v Mariupolu. Podle ní je Rusko za útok odpovědné. Brusel zároveň vyzval ministry zahraničních věcí členských zemí Unie, aby zvážili „veškerá nezbytná opatření“, včetně rozšíření protiruských sankcí. Proti stanovisku se ale ohradila nová řecká vláda. Brusel ho prý vydal bez jejího souhlasu (čtěte víc).

Vytlačujeme ukrajinskou armádu z Doněcku i Dobalčeva, chlubí se rebelové

Jako město ale Mariupol funguje dál. To sto kilometrů vzdálený Doněck je blízkostí fronty zasažen daleko víc - denně ohlušován výstřely. Jeden z velitelů doněckých povstaleckých jednotek Eduard Basurin podle agentury Reuters oznámil, že rebelové vytlačili vládní jednotky ze dvou předměstí - Marjinky a Pisky u doněckého letiště. Konečným cílem povstaleckých sil je ovládnout celou Doněckou oblast.

Ukrajinská armáda se podle Basurina v okolí obce Debalčevo stahuje z pozic, na které dříve postoupila. „Ukrajinské armádní jednotky opouštějí oblasti hraničící z debalčevskou kapsou ze strachu z obklíčení,“ citovala Basurina agentura TASS. „Protiútoky milicí přinutily armádu ustoupit zpět na původní pozice,“ dodal. Povstalci považují ovládnutí debalčevské kapsy za jednu z priorit. Tento výběžek totiž zasahuje do hloubky samozvané Doněcké republiky. Rebelové podle portálu russia-insider.com chtějí vojáky severním obchvatem obklíčit.

  • Předseda Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Ilkka Kanerva: „Ruští představitelé opakovaně hovořili o své podpoře mírového řešení na Ukrajině. S ohledem na tento závazek vyzývám Rusko k uzavření hranic, aby zastavilo přísun zbraní či bojovníků, ať už to jsou, či nejsou dobrovolníci, kteří mohou pronikat na východní Ukrajinu.“

Podle posledních informací OSN si konflikt v oblasti Donbasu už vyžádal 5 187 mrtvých a 11 515 zraněných.

Mariupol pohřbil oběti sobotního útoku (zdroj: ČT24)