Orbán se omluvil za maďarské deportace Židů

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes uznal podíl válečných maďarských úřadů na vyvražďování Židů a prohlásil, že mnoho lidí v Maďarsku jednalo za druhé světové války „ostudně“. Maďarsko je dlužno úctu Židům, jejichž deportace samo pomáhalo organizovat, řekl premiér na shromáždění u hrobů židovských vojáků, kteří bojovali za Rakousko-Uhersko v první světové válce.

„Cesta od bojového přátelství za první světové války ke koncentračním táborům za druhé světové války je nepochopitelná,“ uvedl premiér, jehož kabinet je v Maďarsku opakovaně obviňován, že se snaží odsunout do pozadí odpovědnost válečných maďarských činitelů za deportace Židů.

V červnu 1944, tedy nedlouho po německé okupaci, maďarské úřady rozhodly o poslání zhruba půl milionu Židů do nacistických táborů smrti. Podle maďarských židovských organizací se vláda snaží ukázat Maďarsko jako oběť německé agrese, na Němce plně svaluje i odpovědnost za holocaust a bagatelizuje míru maďarské kolaborace.

„Zítra se maďarská vláda zúčastní připomínky obětí holocaustu v Osvětimi a vyjádří bolest nad ztrátou maďarských občanů,“ prohlásil Orbán na židovském hřbitově v Budapešti. „Je to tragédie maďarského národa a nenahraditelná ztráta pro maďarskou židovskou komunitu. Byli jsme (za války) bezcitní a lhostejní, když jsme měli pomáhat. Mnoho, velmi mnoho Maďarů zvolilo zlo před dobrem a ostudné jednání před čestným,“ řekl Orbán.

Po podobně přímém a jasném uznání maďarské viny maďarské židovské organizace marně volaly celý loňský rok, kdy si země připomínala 70. výročí transportů maďarských Židů do nacistických vyhlazovacích táborů.

Pomník, který loni vláda nechala v Budapešti vybudovat k výročí obsazení Maďarska Německem v březnu 1944, podle Federace maďarských židovských obcí vinu maďarských úřadů jen zamlžuje. Na památníku je německá říšská orlice útočící na archanděla Gabriela, který má ztělesňovat nevinné Maďarsko.

Šéf Federace maďarských židovských obcí András Heiszler dnešní Orbánova slova přivítal. „Považujeme za velmi důležité ukázat, že maďarští Židé byli součástí tohoto národa po staletí. Osobní přítomnost premiéra to potvrzuje, děkuji vám,“ řekl Heiszler.