Merkelová: Je naše povinnost stavět se proti antisemitismu

Berlín – Potírat projevy antisemitismu v současnosti je povinností státu i společnosti. Minulost už se nedá změnit, ale je třeba ji udržovat v živé paměti. Osvětim nás nutí uvažovat nad tím, co znamená lidství, řekla při připomínce 70 let od osvobození osvětimského koncentračního tábora německá kancléřka Angela Merkelová.

Merkelová vzpomněla při svém projevu v Berlíně hrůzy a děsivou nelidskost vyhlazovacích táborů mimo jiné otázkou držitele Nobelovy ceny za mír Elieho Wiesela: „Jak mohli inteligentní a vzdělaní lidé přes den střílet stovky dětí a večer poslouchat Bachovy partitury nebo číst Schillerovy verše?“ Podle jejích slov myšlenky na holocaust naplňují Němce obrovským studem.

Považuje za skvělé, že dnes žije v Německu přes 100 tisíc Židů, kteří se chtějí spolupodílet na budování země. „Přesto bohužel někteří Židé v naší zemi musí trpět různými útoky. Je ostuda, že na lidi je v Německu útočeno proto, že se představí jako Židé nebo občané Izraele. Když musí synagogy a židovské instituce být pod policejním dohledem, pak to také vrhá ostudu na naši zemi. To nemá s demokratickým a svobodným státem nic společného. Proto musíme bojovat proti antisemitismu a jakékoliv formě nenávisti proti lidem,“ zdůraznila německá kancléřka.

Merkelová: Osvětim se týká všech. Neustále (zdroj: ČT24)

Vznesla apel, že už nikdy se nesmí opakovat nic podobného. Proto je nutné stále si uvědomovat důležitost svobody, právního státu, plurality a tolerance. Ruku v ruce s tím je třeba neustále bojovat proti starým i novým předsudkům, pronesla Merkelová a dodala: „Jaké hrozné události z nich mohou vzejít, nám ukázaly nedávné atentáty v Paříži.“

Islámský terorismus a antisemitismus jsou, jak vidno, stále přítomny. Pozornost ale Merkelová obrátila především k projevům milionů lidí v Paříži, kteří ukázali vědomí společného cíle. „Ať už jsme židé, muslimové či křesťané, všichni patříme společně do jednoho světa. Každý z nás je člověk mající nedotknutelnou důstojnost (…),“ zdůraznila.

„Co se stalo, nedá se odestát. Ale jsme odpovědni za svou budoucnost a s touto zodpovědností se ji musíme snažit budovat. To neznamená, že se budeme spoléhat, že přijdou jiní a vytvoří ji. Ne. Pro nás je to úkol - vzpomínat na oběti nacismu, minulost nebude zapomenuta. Osvětim nás neustále bude nabádat, abychom přemýšleli nad významem lidství. Osvětim se týká nás všech, dnes i včera, a to nejen když na ni vzpomínáme,“ uzavřela kancléřka svou řeč v Berlíně.