Kurdové prý dobyli Kobani, vojáci osvobodili iráckou provincii

Kobani - Kurdským jednotkám se údajně podařilo vytlačit teroristy z organizace Islámský stát (IS) ze syrského strategického města Kobani. Pešmergové ovládají 90 procent města, oznámili syrští exulanti, kteří situaci monitorují z Londýna. Islamisté se prý stáhli do okolí města. Úspěchy v boji s radikály hlásí také irácká armáda, která osvobodila z područí IS provincii Dijála ležící severně od Bagdádu. Mluvčí islamistů mezitím vyzval muslimy v západních zemích k dalším útokům.

Kobani leží na hranici s Tureckem a pro Kurdy má jeho udržení mimořádný význam. IS loni začal zabírat sever Sýrie a Iráku, lidé z Kobani se ale nenechali zlomit. Tamní Kurdové se chopili zbraní a začali proti IS bojovat. Na pomoc jim v září přišla mezinárodní koalice, která poslala proti IS svá letadla. Nálety koordinují USA a účastní se jich několik jejich arabských
spojenců.
  
Pomoc syrským soukmenovcům poskytli také iráčtí Kurdové. Ti vyslali do Sýrie několik set vlastních pešmergů, kteří dovezli těžké zbraně.

Kvůli bojům o Kobani se dalo na útěk do Turecka na 200 tisíc lidí. Ankara o víkendu otevřela na své straně hranice tábor pro 35 tisíc běženců. V Turecku je přes 20 uprchlických táborů, v nichž žije na 265 tisíc Syřanů. Mimo tato zařízení je v Turecku dalších 1,7 milionu uprchlíků ze Sýrie.

Bagdád hlásí úspěchy v boji proti radikálům

Irácká armáda znovu dobyla provincii Dijála, která leží na hranici s Íránem. „Kontrolujeme všechna města, okresy i kantony Dijály,“ ohlásil generál Abdal Amír Zajdí. Úspěch v Dijále už v neděli avizoval Hádí Amrí, velitel šíitských brigád, které pomáhají vojsku proti IS. Jednotky se teď zaměří na Tikrít a na Kirkúk. Vojáci a dobrovolníci se snaží odklidit z měst a vesnic výbušniny, které IS za sebou nechává. Amrí prý nařídil svým lidem, aby nechali na pokoji domy a majetek občanů. „Ajatolláh (Alí) Sistání nás požádal, abychom chránili domy lidí a jejich majetek, protože je to naše morální a náboženská povinnost,“ sdělil Amrí.

Islamisté žádají za život Japonce propuštění atentátnice

IS loni zajal dva japonské občany - Harunu Jukawu a Kendžiho Gotoa. Radikálové za ně minulý týden chtěli 200 milionů dolarů, které měly být vyplaceny do pátku. V sobotu se pak objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z kolegovy smrti premiéra Šinzó Abeho. IS za Gotoa nově nežádá peníze, ale propuštění atentátnice Sadžídy Rišávíové.

Iráčanka byla zatčena v souvislosti s atentáty na ammánské hotely v roce 2005. Jordánsko atentátníky odsoudilo k trestu smrti, většina z nich ale nebyla dopadena. Rišávíová se k činu přiznala před kamerou, ale později svou výpověď odvolala. Při útocích na sobě měla výbušniny určené k sebevražedné akci. Řekla, že jeden pás si vzal její manžel a druhý připevnil na ni. Sám své bomby odpálil, ona ne. Podle odborného posudku se zablokovalo odpalovací zařízení, obhajoba se ale snažila dokázat, že Rišávíová byla k útokům zneužita manželem.