Americký prezident poprvé v Indii: Obama se zúčastnil oslav

Dillí - Barack Obama se dnes jako vůbec první americký prezident zúčastnil oslav státního svátku Indie. Přehlídka vojenské moci země a ukázka indické kulturní rozmanitosti v metropoli Dillí připomněla přijetí ústavy, k němuž došlo v roce 1950, tedy tři roky po vyhlášení nezávislosti Indie na Británii. Šéf Bílého domu při slavnosti garantoval, že americká vláda zaručí miliardové půjčky a investice do indické ekonomiky.

Návštěva oslav Dne republiky byla hlavním bodem Obamovy návštěvy Indie, na kterou prezident přicestoval v neděli. Obamův pobyt na indickém subkontinentu má přispět k posílení vzájemných vztahů; již první den přinesl podle tiskových agentur průlom v jaderné spolupráci, který umožní americkým firmám dodávat Indii civilní jaderné technologie.

Indický premiér Naréndra Módí v neděli překvapil tím, že uvítal Obamu hned na letišti a vřele ho objal. Spojené státy přitom před necelými deseti lety hinduistickému nacionalistovi Módímu nepovolily vstup na své území kvůli masakru muslimů v Módího domovském státě Gudžarát.

Dnešní slavnostní přehlídku poznamenalo deštivé počasí, ale Obama přesto společně s Módím dvě hodiny z prostoru uzavřeného neprůstřelným sklem sledoval barvité představení.

Vrtulníky shazovaly na shromážděné davy okvětní lístky a na bulváru z britské koloniální éry vedoucím od prezidentského paláce k Bráně Indie se hostům představily tanky, raketomety, salutující vojáci, dechové kapely, tanečníci i slavnostně ozdobení velbloudi. Na bezpečnost akce dohlížely desetitisíce policistů a příslušníků polovojenských jednotek, kteří byli rozmístěni v ulicích i na střechách domů.

Spojené státy vnímají Indii jako důležitý trh a možnou protiváhu komunistické Číny v Asii, v minulosti ale dávaly najevo nelibost ohledně pomalého tempa indických hospodářských reforem a neochoty země podporovat Washington v mezinárodních otázkách. Módího vítězství ve volbách loni v květnu nicméně oživilo indickou ekonomiku a přineslo aktivnější roli nejlidnatějšího světového demokratického státu Indie tváří v tvář Číně.

V neděli vůdci Indie a USA po několikahodinovém rozhovoru oznámili, že připravili základ obranných vztahů a dohod na příštích deset let, jejichž součástí má být společná výroba bezpilotních letadel a vybavení vojenských dopravních letounů C-130 firmy Lockheed Martin. Vzniknout má také horká linka Obama-Módí, první na úrovni šéfů obou států. Obě strany rovněž slíbily zvýšit vzájemný obchod pětinásobně ze současných 100 miliard dolarů ročně.

USA zaručují 4 miliardy na investice a půjčky

Dnes se Obama setkal s vůdci hlavní opoziční strany Indického národního kongresu. Později přednesl projev na obchodním summitu. Garantoval v něm, že americká vláda zaručí investice a půjčky indickým firmám, a to ve výši 4 miliard dolarů. Podle Obamy, který v dosavadních obchodních vztazích vidí „množství nevyužitých příležitostí“, bude americká Dovozní a vývozní banka financovat dovoz americké produkce do Indie ve výši jedné miliardy dolarů. Další miliardu poskytne v rámci půjčky Indii společnost Overseas Private Investment – peníze mají jít na rozvoj malých a středních podniků ve slabě rozvinutých zemědělských oblastech Indie. Zbylé dvě miliardy dolarů uvolní americká vládní Agentura pro obchod a rozvoj, která chce rozvíjet obnovitelné zdroje energie.

V úterý měl Obama navštívit mauzoleum Tádžmahal, tam ale nakonec neodjede. Cestu do Indie totiž zkrátil, aby se mohl zastavit v Saúdské Arábii a setkat se s novým saúdskoarabským králem Salmánem, nástupcem nedávno zesnulého panovníka Abdalláha.