Vítězství SYRIZY: Ekonomická nejistota, nebo šance pro eurozónu?

Londýn - V Evropě vyvolal úspěch SYRIZY rozporuplné reakce. Britský premiér David Cameron a německá kancléřka Angela Merkelová varovali, že nedělní vítězství radikální levice v parlamentních volbách v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v celé Evropě. Opoziční socialisté v Portugalsku naopak uvítali úspěch strany SYRIZA, která je proti dalším úsporným opatřením a utahování opasků. V jejím úspěchu vidí znamení pozitivních změn v Evropě. Také frakce sociálních demokratů v Evropském parlamentu považuje výsledek voleb za milník a znamení, že by mělo dojít ke změně hospodářské politiky eurozóny.

Evropští lídři dnes vítězi voleb blahopřáli. Ti levicoví zdůrazňovali, že rozhodnutí Řeků by mělo znamenat nový začátek a znovuzvážení přínosu úsporných opatření, která podle nich nedokázala oživit ekonomiku ani ozdravit veřejné finance. "Řecké volby zvýší ekonomickou nejistotu napříč Evropou. To je důvod pro to, aby Británie setrvala u své (hospodářské) politiky, ochránila vlastní (ekonomickou) bezpečnost," řekl podle zahraničních agentur konzervativní premiér Cameron na Twitteru.

Totéž si myslí Merkelová, která ústy svého mluvčího Steffena Seiberta sdělila, že Řecko musí pokračovat v reformách a dodržet své sliby. Francouzský socialistický prezident Francois Hollande řecké vítězné levici poblahopřál. Přeje si, aby Francie a Řecko dále úzce spolupracovaly na ekonomickém růstu a stabilitě eurozóny. Finský premiér Alexander Stubb zase do Atén smířlivě vzkázal, že jihoevropská země sice musí splácet své dluhy a pokračovat v reformách, lze ale hovořit o podmínkách splátek či jejich prodloužení.

Předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras oznámil, že chce s věřiteli vyjednat spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení řeckého dluhu. Šéf německé centrální banky Jens Weidmann vyjádřil naději, že nová řecká vláda nebude řeckým obyvatelům slibovat něco, co nemůže od partnerů dostat a co si Řecko nemůže dovolit.

Podle vedení portugalských socialistů je výsledek řeckých voleb podnětem k pozitivním změnám v hospodářských politikách v Evropě. „Je nutné zbrzdit úsporná opatření, která nedokázala oživit ekonomiku ani ozdravit veřejné finance,“ uvedla opoziční strana v prohlášení.

Belgický ministr financí Johan Van Overtveldt již v neděli prohlásil, že vidí v rámci zemí eurozóny určitý prostor pro diskuzi o formě řeckého dluhového programu. Ministři financí eurozóny budou právě dnes jednat v Bruselu. „Můžeme mluvit o formě, můžeme hovořit o restrukturalizaci dluhu, ale základ, a sice, že Řecko musí dodržovat pravidla měnové unie, musí zůstat,“ uvedl Van Overtveldt. I kdyby se v něčem vyšlo straně SYRIZA vstříc, „podstatné věci není možné změnit“, dodal.

Socialisté v europarlamentu výhru SYRIZY vítají, lidovci varují

Levice v Evropském parlamentu uvítala výsledek nedělních parlamentních voleb v Řecku. Šéf socialistické frakce Gianni Pitella vyzval lídra vítězné strany SYRIZA Alexise Tsiprase ke zformování silné proevropské koalice a zdůraznil, že diskuse o novém způsobu řešení řeckého dluhu už nesmí být tabu. Naopak předseda lidovecké frakce Manfred Weber varoval, že evropští daňoví poplatníci nejsou připraveni platit za Tsiprasovy „prázdné předvolební sliby“.

Volby v Řecku
Zdroj: Fotis Plegas G./ČTK

„Evropa je připravena ukázat svou solidaritu s Řeckem, pokud budou respektovány už dohodnuté závazky. Všechny musí být splněny,“ zdůraznil Weber. Evropská lidová strana (EPP) je po loňských eurovolbách nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, Pitellovi socialisté jsou druzí největší. Dohromady jsou obě skupiny páteří parlamentní politické podpory nynější Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, kterého do funkce prosazovala právě EPP.

Podle Webera je smutné sledovat, že „správná a čestná“ cesta, kterou k řešení řeckých hospodářských problémů zvolil dosavadní premiér Antonis Samaras, nebyla voliči oceněna. Nesla prý totiž ovoce a měla pokračovat. Řecko se za Samarasova působení loni po několika letech dostalo z recese.

SYRIZA jasně vyhrála řecké volby (zdroj: ČT24)

Také německá krajně levicová strana Levice označila vítězství SYRIZY za „nový začátek pro Evropu“. Výsledek je podle ní ranou pro politiku, kterou Řecku diktovali mezinárodní věřitelé - Evropská centrální banka, Evropská komise, Mezinárodní měnový fond - a rovněž německá vláda. „Řecké volby nejsou jen šancí na nový začátek pro Řecko, ale i pro celou Evropu. Poskytují příležitosti k demokratickému procitnutí a k zásadním změnám ve směřování Evropské unie,“ uvedli ve svém prohlášení spolupředsedové Levice Katja Kippingová a Bernd Riexinger.

Česká diplomacie doufá, že budoucí řecká vláda projeví zájem o kompromis s Evropskou unií. A to i přesto, že vítězná SYRIZA šla do voleb s radikálními názory a mimo jiné žádala odpuštění části státního dluhu. Neochota ke kompromisu by podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka vyvolala ještě větší nejistotu a byla by pro Řecko riskantní.

Euro po řeckých volbách kleslo k dolaru na jedenáctileté minimum

Na výsledky řeckých voleb už reagovaly i světové trhy. První zprávy ze světových burz hovoří v souvislosti s řeckými volbami o poklesu ceny eura, a to na nejnižší úroveň vůči dolaru za posledních 11 let. Jednotná evropská měna se v dnešním asijském obchodování vůči americkému dolaru propadla až na 1,1098 USD, což je nejnižší úroveň od září 2003. Později ztráty stáhla a ustálila se na 1,1180 USD. Stabilizaci kurzu napomohly prognózy, že SYRIZA nezískala většinu v 300členném parlamentu a nejspíš bude muset hledat koaliční spojence.

Řecké euro
Zdroj: ČTK/DPA/Jens Büttner
Vydáno pod