Saúdská Arábie: Spojenec Západu, který doma vládne tvrdou rukou

Praha – Zemřel saúdskoarabský král Abdalláh, velký spojenec Západu, kterého kanadský premiér Stephen Harper označil za „vášnivého ochránce míru na Blízkém východě“. Tak ale vypadá pouze jedna strana saudské mince. Na té druhé je největší producent ropy - Saúdská Arábie - země, kde byl známý ochránce lidských práv odsouzen k několikaletému vězení a tisíci ranám bičem za údajné odpadlictví a zřeknutí se víry. A kde ženám za řízení auta stále hrozí vysoké pokuty.

Pelikán: Saúdské spojenectví se Západem je vlastně nutnost (zdroj: ČT24)

„Z našeho hlediska je největší reforma krále Abdalláha zavedení poradní rady, protože Saúdská Arábie je jedna z posledních naprosto absolutistických monarchií. Byla to ale úlitba západním demokraciím a spojencům, protože rada tady byla vždycky,“ říká arabista a islamolog Petr Pelikán. Ostatně spojenectví Saúdů a Západu je do určité míry nutnost, protože Saúdská Arábie vznikla podobně, jak dnes operuje Islámský stát – tedy jako obrodné fundamentální hnutí. Pro udržení moci ji posléze patrně nestačila velká podpora domácích obyvatel, a proto musela sáhnout po velmi pragmatickém západním spojenectví, zejména se Spojenými státy.

Po bok Američanů se Saúdové postavili také v boji proti teroristům z Islámského státu, který ale paradoxně vychází ze stejných principů jako SA a který islamistické společenské kruhy v Saúdské Arábii pomohly vytvořit. Americký prezident Barack Obama přesto považuje spojenectví obou zemí za důležité pro stabilitu a bezpečnost na Blízkém východě i jinde ve světě. „Co největší blízkost a pevnost partnerství mezi našimi dvěma zeměmi je součástí odkazu krále Abdalláha,“ prohlásil dnes Obama, který očekává, že tyto dobré vztahy budou pokračovat.

Ropa je silná politická klika

V postavení Saúdské Arábie hraje klíčovou roli také to, že na jejím území je celá pětina světových zásob ropy. Je největší vývozcem suroviny na světě a faktickým lídrem kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu), jehož prostřednictvím neovlivňuje pouze ceny ropy, ale také politickou stabilitu Blízkého východu. Po oznámení Abdalláhova úmrtí se na finančních trzích začala cena ropy zvyšovat. Podle analytiků je to pouze přechodné a faktické zvýšení ceny ropy se v příštích měsících neočekává.

Ale bylo to právě listopadové rozhodnutí OPEC neomezovat těžbu, které loňský propad cen ropy ještě prohloubilo. Kartel tak vyloučil řešení, kdy by omezení těžby mohlo nastartovat opětovný růst cen ropy. Některé z nejsilnějších členských států OPEC, jako je právě Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty, vybídly v prosinci ostatní producentské země k lepší spolupráci a apelovaly na ně, aby svou těžbu v zájmu stabilizace cen nezvyšovaly. Podle některých analytiků Saúdové propad cen přivítali – chtějí tak bojovat proti rozmachu těžby ropy z břidlicových ložisek ve Spojených státech. Při nízkých cenách se totiž těžba z břidlic přestává vyplácet.

Zločiny a tresty
Zdroj: ČT24/middleeasteye.net

Reformy ano, ale bičování zůstane

Absolutistický král Abdalláh, který zemi vládl od roku 2005, zavedl několik reforem, které měly muslimské království modernizovat. Už čtyři roky tak mají ženy právo volit nebo mohou zemi reprezentovat na olympijských hrách. Za volant auta ale sednout nesmí. Řízení sice saúdskoarabským ženám zakázáno není, nemají ale možnost udělat si řidičský průkaz. Rodinám to komplikuje a prodražuje život, jelikož si ženy kvůli běžným pochůzkám musejí najímat řidiče nebo žádat o pomoc příbuzné.

Několik žen proto minulý rok zahájilo kampaň, která měla úřady donutit praxi změnit. Po sociálních sítích začaly posílat své fotografie za volanty aut. Policie ale řadu z nich pozatýkala, některé skončily ve vězení, jiné dostaly pokutu.

O tom, že spojenectví se Západem nezaručuje i západní demokratické myšlení, svědčí nedávný soud se známým lidskoprávním aktivistou a bloggerem Raífem Badávím odsouzeným k deseti letům vězení a tisíci ránám bičem. Provinil se prý počítačovou kriminalitou, odpadlictvím a zřeknutím se víry.

Bičování bylo rozloženo do padesáti ran, před několika dny padly na náměstí v Džiddě první z nich a Badávího exekuci přihlížely stovky lidí. Za barbarský způsob trestu je Saúdská Arábie kritizována lidmi z celého světa včetně Amnesty International. Spojené státy oficiálně vyzvaly ke zrušení rozsudku, který připomíná spíš středověk než 21. století. „Řekl mi po prvním bičování, že trpí bolestmi, není v dobrém zdravotním stavu. Musela jsem o tom říci dětem, aby se to nedověděly od někoho jiného. Je důležité udržet tlak (na Saúdskou Arábii) a věřím, že to nakonec přinese ovoce,“ sdělila Badávího žena, která žije s dětmi v Kanadě.

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu Badávího bylo další bičování odloženo, ale ne zrušeno. Dnes dopoledne odevzdali zástupci Amnesty International saúdskoarabskému velvyslanectví v Praze petici s téměř 5 000 podpisy českých podporovatelů Badávího.