Očima Řeka: Syriza není radikální levice

Praha/Athény - Řecko se chystá na víkendové mimořádné parlamentní volby. Předvolební průzkumy avizují vítězství levicové strany Syriza, která chce zmírnit drastické škrty, k nimž se země zavázala výměnou za mezinárodní pomoc ve výši 240 miliard eur. Spekuluje se i o odchodu Řecka z eurozóny. Podle Sathise Amoutzase, místopředsedy Česko-řecké obchodní komory, jsou ale západní obavy ze Syrizy přehnané.

Amoutzas o řeckých volbách: Syriza není krajní levice (zdroj: ČT24)

Je víceméně jisté, že ve volbách zvítězí Syriza?

Je to jisté. Podle včerejších průzkumů dokonce může mít i možnost vládnout sama. Jestli si ale mohu dovolit malý komentář, Syriza není radikální levicová strana, jak se často uvádí. Radikální levicová strana je komunistická strana, Syriza je bývalá euro-komunistická intelektuální skupina a po rozpadu sociální demokracie nabrala na síle.

Co její vítězství bude pro zemi znamenat? Západ se na ně dívá poměrně s obavami. 

Formace, která může vytvořit vládu, je zkušená a většinou jde o lidi, kteří už byli ve vládnoucích funkcích a ještě k tomu mají dobré vztahy s partnery z Evropské unie nebo z jiných mezinárodních organizací. Například ekonomický expert Varoufakis byl poradce bývalého premiéra Papandrea.

Syriza také slibuje tvrdší zásah proti moci řeckých oligarchů, nejbohatším podnikatelům, kteří měli v minulých třiceti letech určující vliv na státní politiku. Jaký další vývoj se dá očekávat v této rovině?

Řekové – a Syriza toho využívá – jsou unaveni a uraženi, protože vidí, že jejich příjmy klesají, ale příjmy oligarchů rostou a dokonce v době krize přibylo miliardářů. Rozdíly ve společnosti jsou obrovské a je otázka, co Syriza udělá. Jednou z cest je zdanění a prokázání majetku.

A jak by chtěla vyvést Řecko z krize? 

Jednoduché to vůbec není. Dluhy jsou nesplatitelné, a nejen v Řecku, a musí se nalézt spíš evropské řešení.

Zabývají se Řekové tím, proč by jim měla EU, ECB a MMF odpouštět dluhy?

Takové debaty jsou nejen v Řecku. V Řecku si představují, že se jim dluhy odpustí. Řešení evropské dluhové krize bez odpouštění dluhů neexistují. Národní a evropské navýšení HDP dluhy v Evropě nesplatí.

Vy žijete v Česku, víte, že vaše dluhy nikdo nezaplatí. To mají Řekové jiný přístup k životu?

Je částečný omyl tvrdit, že Řekové mají dluhy. Pravda,státní dluh je první v Evropské unii, ale firemní a soukromý není tak vysoký. Řekové.. jako konzervativní společnost není příliš zadlužená a nejsou zde tak vysoké hypotéky jako v jiných zemích. Řekové sami dluhů moc nemají a odpuštění svého dluhu nečekají – ale bez odpuštění státního dluhu nebude fungovat ekonomika.

Jak se změnil život Řeků od roku 2008 od vypuknutí ekonomické krize?

Některé vrstvy společnosti jsou samozřejmě v obrovské krizi, nemají peníze ani práci. Je ale potřeba říct, že Řekové jsou pozitivně naladěný národ, takže své problémy se snaží vyřešit. Pozitivní věc je obrovská solidarita v rodině i ve společnosti. V dobách krize navíc Řekové vždy měli možnost jít do zahraničí a v poslední době hodně mladých Řeků v cizině studuje a pracuje – včetně Česka, kde je těchto lidí několik set.

Vydáno pod