Mladá Filipínka bez domova připravila papeže o řeč

Vatikán - Papež František se vrátil z týdenní cesty do Asie. Na turné ho vítaly rekordní počty věřících. Anonymní milionové davy ale dokázala zastínit dvanáctiletá dívka. Filipínka, která žila dlouho na ulici, poznala v životě jen to nejhorší.

Filipínka bez domova dojala Františka svým projevem (zdroj: ČT24)

„Ať žije svatý otec“ a „Papeži Františku, milujeme tě!“ křičeli podle očitých svědků Filipínci, když papež opouštěl zemi. Na tisíc filipínských školáků tancovalo a zpívalo, když hlava římskokatolické církve nastupovala do letounu. 

Filipíny zanechaly ve Františkovi hluboký dojem. „Gesto, které mě opravdu zasáhlo, bylo to nepředstírané nadšení,“ pronesl papež. Všude ho provázely desetitisíce lidí - i v nejhorším počasí. Na nedělní mši do Manily dorazilo skoro sedm milionů katolíků. Naposledy měl pětimilionové obecenstvo Jan Pavel II – na stejném místě před dvaceti lety. 

V Taclobanu, zdevastovaném předloňským tajfunem, mluvil František s oběťmi živlu, i když ho předčasně vyhnala další bouře. Na setkání s mládeží v Manile pak nejmocnějšího muže církve odzbrojilo uvítání dvanáctileté dívky. „Mnoho dětí jejich rodiče opustili. Mnohé se stanou obětí strašných věcí, drog a prostituce. Proč Bůh dopustí, aby se to stalo, i když za to ty děti nemůžou?“ tázala se Gylzelle Iris Palomarová, kterou rodiče odložili. 

Dívka se pak rozplakala. Sama žila, jako víc než milion filipínských dětí, na ulici, než našla domov v církevní charitě. Papež vzdal přichystaný projev. Odpověď dal až cestou domů: „Odpovědné rodičovství. To je jasné.“ 

František se přitom nevyhnul kontroverzi - řekl, že dobří katolíci nemusí být jako králíci a mít mnoho dětí, protože církev některé způsoby kontroly porodnosti povoluje. Jako „intelektuální kolonizaci“ pak kritizoval šíření volnějšího životního stylu vyspělých zemí ve světě.

Vydáno pod