Finský profesor: Střelba ve školách je úplně nový fenomén

Tallinn - Redaktor portálu ČT24 Martin Šesták se zeptal na širší souvislosti střelby ve finské škole finského profesora Mauriho Kaipanena, který prostředí tamního školství velmi dobře zná. Kaipanen nyní přednáší na Tallinnské univerzitě a v současnosti se zabývá novými médii. Právě nových médií, komunitních serverů a faktu, že střelec Matti Juhani Saari, který zabil 10 spolužáků a pak zbraň obrátil proti sobě, uveřejnil agresivní videa na serveru youtube.com, se část rozhovoru dotýkala.

Jedná se o první střelbu ve Finsku, nebo je to již několikátý případ?

Bohužel už je to potřetí, kdy se něco podobného stalo. První, tehdy ojedinělý případ se odehrál již před několika lety, kdy dítě střelilo svého spolužáka. Podstatně vážnější tragédie, velmi podobná té včerejší, se stala loni v listopadu na střední škole Jokela v jihofinské Tuusule, kdy student zastřelil osm lidí a následně sám sebe. Zdá se, že jsou obě události navzájem velmi podobné.

Setkal jste se někdy osobně s podobně nebezpečným násilím v některé z finských škol?

Rozhodně ne. Finsko bylo až doposud jednou z nejbezpečnějších a nejklidnějších zemí, i co se týče škol. Střelba ve školách je úplně nový fenomén, se kterým se budeme muset začít potýkat.

Finsko je v držení zbraní jednou z nejliberálnějších zemí, lze ji mít již od 15 let. Je to rozumné?

Podle mého názoru by mělo být držení střelných zbraní u soukromých osob zakázáno. Jsou zkrátka nebezpečné, a podle toho by se k nim mělo přistupovat. A doporučoval bych to i ve Spojených státech. Finsko má nicméně mnoho lesů a přírody, a tedy i dlouhou tradici lovu zvěře. Pro tyto účely snad držení zbraní opodstatnění má, až doposud se kvůli nim tragédie nestávaly.

Útočník představil některá svá videa, na nichž nacvičuje střelbu, na YouTube. Mohou komunitní servery ovlivnit chování lidí? Není v tomto případě namístě nějaká regulace?

Je to tak, že lidé s podivnými zájmy se navzájem podporují a dodávají jeden druhému odvahu, a to nyní i mezinárodně. Využívání komunitních serverů a vůbec technologie je v tomto směru děsivé. Myslím si proto, že by se kontrola podobných obsahů měla zvýšit, vždyť jak málo scházelo, aby policie díky identifikaci pachatele pomocí internetu tragédii předešla! Bohužel, nestalo se tak.

S internetem nejsou spojené jen veselé věci, ale i ty velmi smutné. Je potřeba vzít na vědomí, že internetová komunita má na svědomí i takové věci. Největším nebezpečím v tomto případě je riziko nápodoby. Jestli lze ale dosáhnout nějaké shody na nějakém systému kontroly obsahu serveru, je zatím nejasné. Jedná se o soukromé obchodní aktivity, kterým se o jejich vlastním podnikání rozhodovat nemůže.

Finský premiér už zahájil jednání se společnostmi, jako je Google nebo Microsoft, aby se snažily najít možné poučení z této velmi smutné události a snažily se zabránit jejímu opakování.