Na východukrajinské frontě začal nový rok relativně klidně

Kyjev - Ukrajina dnes ohlásila prvního letošního vojáka padlého v boji s proruskými separatisty na východě země. Konflikt si od loňského dubna vyžádal přes 4700 mrtvých a způsobil nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války. Vedení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a její klíčové mise na východě Ukrajiny se ujalo Srbsko, které je tradičním spojencem Ruska. Chce podpořit vyjednávání mezi znepřátelenými stranami.

Na východní frontě začal nový rok relativně klidně (zdroj: ČT24)

„Během uplynulých 24 hodin v důsledku provokativních akcí (separatistů) zahynul jeden ukrajinský voják a dalších pět utrpělo zranění,“ řekl dnes novinářům armádní mluvčí Andrij Lysenko. Podrobnosti o okolnostech vojákovy smrti nesdělil, nicméně zdůraznil, že provokace separatistů a ostřelování z ručních zbraní, minometů i těžkých děl se soustřeďuje na ukrajinské pozice na letišti v Doněcku a v jeho okolí. Vojáci prý zpravidla odpovídají odvetnou palbou, nyní však zachovávají zdrženlivost vzhledem k vyhlášenému příměří. V jeho rámci si Ukrajinci a separatisté minulý týden vyměnili stovky zajatců.

Na diplomatické frontě dnes pokračovaly přípravy na schůzku prezidentů Vladimira Putina a Petra Porošenka, která se má 15. ledna odehrát v kazašské Astaně za účasti německé kancléřky Angely Merklové a francouzského prezidenta Francoise Hollanda. Šéfové diplomacií zmíněných čtyř zemí se dnes při telefonické konferenci vyslovili pro co nejrychlejší obnovení mírových rozhovorů.

Poslední schůzka v Minsku loni 24. prosince, které se zúčastnili zástupci Ukrajiny, Ruska, OBSE a proruští separatisté však k pokroku nevedla ani se neodehrálo další kolo rozhovorů, původně avizované na 26. prosince.

Vydáno pod