Palestina a Izrael se přou o Mezinárodní trestní soud

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzval Mezinárodní trestní soud (ICC), aby nepřijal palestinskou žádost o začlenění Palestiny do své jurisdikce. Podle Netanjahua totiž zájem nepochází od státu, ale od entity navázané na teroristy.

Zapojení Palestiny do struktury Mezinárodního trestního soudu by znamenalo, že soud bude smět posuzovat zločiny spáchanýé na palestinských územích včetně Pásma Gazy. Římský statut, který je nezbytným předpokladem pro začlenění Palestiny pod juristikci ICC, podepsal palestinský prezident Mahmúd Abbás ve středu. Učinil tak poté, co Rada bezpečnosti OSN o den odmítla palestinsko-arabský návrh rezoluce požadující stažení Izraele z okupovaných území do tří let.

Netanjahu bezprostředně po Abbásově podpisu pohrozil příslušnými protiopatřeními. Palestinci by se prý měli trestního soudu obávat víc než Izrael. Židovský stát (podobně jako USA, Rusko a Čína) pravomoci ICC neuznává. Dnes potom Netanjahu ve svém komuniké uvedl: „Očekáváme od ICC, že zamítne pokryteckou žádost palestinské samosprávy, která není státem, ale entitou spjatou s teroristickou organizací, Hamasem, původcem válečných zločinů.“

Abbás hrozil připojením k ICC od roku 2012, ale dosud se k tomu neodhodlal s ohledem na nátlak USA a Izraele. Palestinci mohou soud využívat k napadání legálnosti výstavby židovských osad na okupovaných územích a žalování údajných válečných zločinů spojených s izraelskou vojenskou činností.

ICC jako kamínek v při stavbě státu

Palestinci usilují o to, aby se součástí jejich budoucího státu stal okupovaný Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Tel Aviv uznává existenci dvou států jako základ budoucího řešení, ale Palestinci prosazované hranice z doby před válečným konfliktem v roce 1967 neuznává.

Palestina tvrdí, že ji už jako stát uznalo více než 130 členských zemí OSN, když před dvěma lety ve Valném shromáždění OSN hlasovaly o novém statusu Palestinců. Ti přestali být pozorovatelskou entitou a stali se pozorovatelským státem. Právě na základě tohoto rozhodnutí chce palestinské vedení usilovat o členství v různých mezinárodních organizacích – včetně ICC.