Návrat Krymu k Rusku označil Putin za historický milník

Moskva - V novoročním projevu, který je určen občanům Ruské federace, se ruský prezident Vladimir Putin vrátil k tématu připojení poloostrova Krym k Rusku. Označil ho ne za nejdůležitější událost roku, ale přímo za milník v ruské historii. Původně ukrajinskou oblast Krym anektovalo Rusko letos v březnu, a to navzdory protestům mezinárodního společenství.

K otázce Krymu se vyjádřil v souvislosti s apelem na vlastenectví. „Láska k vlasti je jedním z nejsilnějších a nejvíce povznášejících citů,“ uvedl Putin. Právě „bratrská podpora“, kterou mělo Rusko projevit vůči obyvatelům Krymu a Sevastopolu, kteří se rozhodli vrátit k Rusku, má být projevem patriotismu. „Tato událost zůstane navždy jedním z nejdůležitějších milníků historie naší vlasti,“ dodal Putin. Projev ruského prezidenta se tradičně vysílá krátce před půlnocí místního času, zazní tak postupně během večera, jako první ho slyšeli obyvatelé nejvýchodnější části Ruské federace. V Moskvě ho budou vysílat před desátou hodinou večerní SEČ. Dnes už také Putin adresoval novoroční přání jednotlivým státníkům (více čtěte zde).

„Tento rok bude takový, jakým si ho sami uděláme, jak efektivně, tvořivě a účinně se každý z nás zapojí,“ řekl také Putin. Zatímco se tak pozitivně vyjádřil k připojení Krymu a optimisticky se obrací k roku 2015, poslední týdny a měsíce znamenají pro Rusko spíš velkou hospodářskou výzvu. Situace na Krymu a pokračující krize na východě Ukrajiny zapříčinily zavedení protiruských sankcí od Západu, které omezují ruskou ekonomiku. Ještě zásadnější je ale pro výkon tamního hospodářství setrvalý pokles cen ropy na světových trzích. Tento vývoj nepříznivě dopadá na stav Ruských financí kvůli velké závislosti na vývozu této suroviny. V polovině prosince se tak kurz tamní měny propadl až k osmdesáti rublům za dolar, posléze se zlepšil a stabilizoval pod šedesáti rubly za dolar.