Nová nákaza ebolou se v Británii nepotvrdila

Londýn – Ve Velké Británii se nepotvrdil ani jeden z případů nákazy ebolou, o kterých včera informovala světová média. Zdravotní testy u dvou osob, které do Spojeného království před nedávnem přicestovaly ze západní Afriky, jsou negativní. Oznámily to britské úřady.

Identita podezřelých pacientů nebyla až dosud známá, nyní úřady zveřejnily, že se jedná o pracovnici ve zdravotnictví, která se nedávno vrátila ze západní Afriky a leží od úterý v nemocnici Aberdeen Royal Infirmary ve Skotsku. Druhým pacientem je blíže neupřesněná osoba, která se také vrátila z oblasti epidemie eboly v Africe a je v nemocnice Royal Cornwall na jihozápadě Anglie.

V západní Africe pobývala i zdravotnice Pauline Cafferkeyová, která se vrátila o víkendu ze Sierry Leone do Glasgowa a u které v pondělí test přítomnost eboly naopak potvrdil. V úterý byla převezena vojenským letadlem do zvláštní izolace v londýnské nemocnici Royal Free. Lékaři zatím neposkytli podrobnosti o jejím zdravotním stavu.

V Británii byl dosud virus eboly zjištěn jen u zdravotníka Williama Pooleyho, jenž se také nakazil v Sieře Leone. Muž se v září vyléčil a dokonce se vrátil do západní Afriky. Virem eboly se podle aktuálních statistik na západě Afriky nakazilo už více než 20 000 lidí. Nemoc si ve třech nejpostiženějších zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - už vyžádala více než 7 800 obětí.