Pákistán pátrá po pachatelích útoku na hotel Marriott

Islámábád - Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí bude na půdě OSN informovat o sobotním teroristickém útoku na hotel Marriott. V pákistánském Islámábádu mezitím pokračuje vyšetřování. Zemřelo nejméně 53 lidí, včetně českého velvyslance Iva Žďárka. Jeho tělo včera večer dopravil do Prahy armádní speciál.

Bush se dnes na okraj jednání OSN poprvé setká s novým pákistánským prezidentem Ásirem Alím Zardárím. Podle pákistánských zdrojů ho bude Zardárí v rámci diskuse o společných krocích v boji proti terorismu informovat o sobotním teroristickém útoku na islámábádský hotel Marriott.

Vyšetřování útoku zatím uvízlo na mrtvém bodě. Arabská televize Al-Arabíja sice odvysílala video nové teroristické skupiny Fedajíni islámu, která se k atentátu přihlásila. Pákistánská vláda a armáda ale toto prohlášení zpochybnily, neboť tuto skupinu zatím nikdo nezná. Nadále tedy vyšetřovatelé pracují i s verzí, že útoky spáchal Taliban nebo al-Káida. Žádné konkrétní výsledky vyšetřování ale zatím nejsou známé.

Materiály, ze kterých byla bomba vyrobena, ale podle všeho pocházejí z Afghánistánu. Nálož obsahovala směsici vojenských látek, které se používají do leteckých bomb. Ty se ale v Pákistánu vyrábějí pouze v přísně střežených továrnách. Zato v Afghánistánu je takových nevybuchlých bomb mnoho. Teroristé tedy zřejmě využili právě těchto zdrojů. Tento postup svědčí podle slov zpravodaje ČT Tomáše Etzlera o perfektní organizaci skupiny.

Bezpečnostní situace v Pákistánu je již dlouho kritická. Povstalci útočí na vládu z pevných pozic v horách, kde to dobře znají a snadno se zde skryjí. Pro vládní jednotky je proto těžké, proti radikálům zakročit. Jakékoli pokusy, vyhnat útočníky z jejich úkrytů v horách, si vždy vyžádají velké újmy v řadách armády.