Austrálie se obává teroristických útoků

Sydney – Australský premiér Tony Abbott uvedl, že po útoku na kavárnu v Sydney z minulého týdne úřady zaznamenaly zvýšenou intenzitu komunikace mezi potenciálními teroristy. Zároveň varoval před přetrvávající vysokou pravděpodobností teroristických útoků v zemi. Sydney se dnes také rozloučilo s dvěma oběťmi obléhání kavárny, v níž ozbrojenec íránského původu držel minulé pondělí 16 hodin hosty a zaměstnance podniku jako rukojmí.

Po útoku na kavárnu Lindt Cafe v Sydney jsme zaregistrovali zvýšenou míru „teroristické konverzace“, konstatoval Abbott s tím, že „přetrvává velká hrozba teroristických útoků“. „Lidé se zlými úmysly chtějí a jsou schopni nám ublížit,“ dodal.

Předseda vlády nicméně nezvýšil v zemi stupeň teroristické hrozby a také lidi vyzval, aby trávili svátky tak, jak jsou zvyklí. „Bezpečnostní agentury budou pracovat 24 hodin denně, aby nám zajistily maximální bezpečí,“ ujistil národ.

Australský premiér Tony Abbott

„Útok je pravděpodobný. Nevíme, kdy a kde k němu může dojít, ale víme, že existují lidé, kteří mají takový úmysl a možnosti další útoky provést.“

Abbott odmítl označit útok na kavárnu za islamistický, přestože ozbrojenec Man Haron Monis mimo jiné během zadržování rukojmích žádal, aby mu do podniku donesli vlajku Islámského státu. Monise, který při zásahu bezpečnostních sil v Lindt Cafe zahynul, premiér nazval duševně narušenou osobou.

Monis útok spáchal poté, co byl propuštěn na kauci v případu, v němž byl obviněn z podílu na vraždě své bývalé manželky, kterou údajně spáchala jeho současná partnerka. Ta byla ve čtvrtek znovu zatčena. Monis také v minulosti čelil obvinění ze sexuálního násilí a byl na seznamu sledovaných osob rozvědky poté, co napsal urážlivé dopisy vojákům bojujícím v Afghánistánu.

V Sydney se dnes konal pohřeb manažera kavárny Toriho Johnsona a smuteční obřad za právničku Katrinu Dawsonovou. Podle výpovědí přátel 34letý Johnson přišel o život, když se snažil únosci vytrhnout zbraň. Osmatřicetiletá matka tří malých dětí Dawsonová byla údajně zastřelena, když před palbou chránila svou těhotnou kamarádku.

Austrálie se bojí dalších útoků (zdroj: ČT24)