Korejské jaderné elektrárny přišly o data, KLDR o připojení. Začíná kyberválka?

Soul – Společnost Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP), která provozuje jihokorejské jaderné elektrárny, se v pondělí stala cílem kybernetického útoku. Jeho pachatelé odcizili data, která však podle společnosti nejsou kritická. Korejská prezidentka Pak Kun-hje ale označila situaci za závažnou hrozbu státní bezpečnosti. Problém svých serverů zaznamenala v pondělí také severní Korea, která zaznamenala devítihodinový úplný výpadek připojení. Soul zatím nevyloučil, že údery přišly z KLDR, se kterou je technicky stále ve válce.

KHNP, která provozuje 23 jihokorejských jaderných elektráren, zaznamenala v pondělí útok na své počítačové systémy. Přestože společnost zdůraznila, že nedošlo k ohrožení jaderné bezpečnosti země, odpovědné úřady zahájily vyšetřování. „Jaderné elektrárny jsou zařízení s nejvyšším stupněm zabezpečení, které má přímý vliv na bezpečnost lidí,“ zdůraznila prezidentka Pak na schůzi vlády. Prezidentka nařídila kontrolu zabezpečení důležitých zařízení v zemi včetně jaderných elektráren před útoky které označila za „kyberterorismus“.

Jihokorejské úřady nevyloučily, že za útokem na elektrárenskou společnost stojí Severní Korea, prezidentka Pak se však o takové možnosti přímo nezmínila.

Problém s počítačovou bezpečností ovšem v pondělí zaznamenala i Severní Korea, kde zcela vypadlo připojení k internetu. V předchozích dnech bylo připojení země, kde je pouze 1 024 IP adres, nestabilní, v pondělí vypadlo úplně. Podle Jima Cowieho z výzkumného ústavu Dyn Research byla země offline devět a půl hodiny, poté se podařilo připojení částečně obnovit.

Matthew Prince, expert na počítačovou bezpečnost: „Jestliže to byl útok, je vysoce nepravděpodobné, že by za ním stála americká vláda. Bylo to mnohem spíše čin jednotlivce, klidně nějakého patnáctiletého hackera s maskou Guye Fawkese.“

K výpadku došlo krátce poté, co americký prezident Barack Obama pohrozil Severní Koreji odvetou za kybernetický útok na společnost Sony Pictures. Z něj obvinila FBI právě Severní Koreu. Podle odborníků nestála za pondělním severokorejským výpadkem mechanická porucha – narušení optického vedení. Mohlo se tedy jednat o kybernetický útok. Bílý dům se však k pondělním událostem v Severní Koreji odmítl vyjádřit.

Mohlo jít i o záměr Pchjongjangu

Ústav Dyn Research, který sleduje internetovou infrastrukturu, vedle kybernetického útoku nevylučuje, že za výpadkem je technická závada. Další možností je, že Pchjongjang linku do světové sítě odstřihl záměrně sám. Společnost CloudFlare, která chrání internetové stránky před útoky vedené z webového prostředí, se domnívá, že za výpadkem nebyl kybernetický útok vedený cizí zemí. Šéf společnosti Matthew Prince uvedl, že pádným důkazem pro toto
tvrzení je fakt, že severokorejský přístup k internetu byl obnoven. Pokud by prý za odstřihnutím od webu stála nějaká zahraniční vláda, restartování služby by nebylo tak jednoduché.

Vydáno pod