Desátý ruský humanitární konvoj přivezl na Donbas i dárky a stromky

Moskva – Z Rostovské oblasti na jihozápadě Ruska dorazil na východní Ukrajinu v pořadí desátý konvoj s humanitární pomocí, který Moskva na neklidný Donbas vypravila. Kolona více než 180 nákladních vozů dovezla 1400 tun nákladu a poté zamířila zpět do Ruska.

Kolona směřovala do Luhanské a Doněcké oblasti, které jsou pod kontrolou proruských separatistů. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že náklad tvořilo jídlo, stavební materiál, léky na cukrovku a srdeční choroby a také dárky a vánoční stromky. Podle ministerstva se kolona rozdělila; kolem 900 tun nákladu bylo dodáno do Doněcku, 500 tun do Luhansku. Po cestě nepotkaly ani jednu ze skupin mimořádné situace a nedošlo k žádným incidentům.

Ruský humanitární konvoj na ukrajinských hranicích
Zdroj: Matytsin Valery/ČTK/ITAR-TASS

Od počátku srpna Moskva vyslala na Donbas před dnešní dodávkou devět humanitárních konvojů, které do oblastí ovládaných separatisty dopravily asi 12 000 tun nákladu. Kyjev v minulosti Moskvu obvinil, že v konvojích dodává povstalcům zbraně a posily. Rusko tato nařčení opakovaně odmítlo a dalo do vozů nahlédnout novinářům.

Jak uvedl spolupracovník ČT Tomáš Vlach, na východě Ukrajiny už kvůli katastrofální humanitární situaci zemřely hladem desítky až stovky lidí, lékaři prý ale ze strachu z úřadů do úmrtních listů uvádějí jiné příčiny.

Rusko poslalo na Ukrajinu desátý humanitární konvoj (zdroj: ČT24)

Rakouský kancléř je proti zpřísňování sankcí vůči Rusku

EU a USA po vypuknutí ukrajinské krize zavedly vůči Rusku postupně několik druhů sankcí. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden řekl, že sankce přispěly asi 25 až 30 procenty k nynějším hlubokým ekonomickým potížím jeho země.

Proti zpřísnění sankcí se v dnešním vydání listu Österreich znovu vyslovil rakouský kancléř Werner Faymann. „Nemohu schvalovat euforii, kterou v EU mnozí projevují nad úspěchem sankcí vůči Rusku. Nevidím absolutně žádný důvod k oslavám. Nevím, proč bychom měli být rádi, když se ruská ekonomika zhroutí,“ řekl. „Podřezávali bychom si větev, na níž sedíme, kdybychom vztyčili novou zeď vůči ruské ekonomice.“