Celoamerického summitu se poprvé zúčastní kubánský prezident

Havana – Kubánský prezident Raúl Castro se zúčastní jako první nejvyšší kubánský činitel celoamerického summitu, jehož příští setkání se uskuteční v dubnu v Panamě. Castro to dnes řekl v kubánském parlamentu. Na vrcholné schůzce by se Castro také mohl poprvé sejít s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Summity pořádané Organizací amerických států (OAS) se konají jako periodická setkání nejvyšších politických představitelů všech států západní polokoule s výjimkou Kuby. Na minulém summitu v dubnu 2012 v kolumbijské Cartageně latinskoameričtí spojenci Kuby pohrozili, že budou příští podobná vrcholná setkání bojkotovat, pokud na ně nebudou pozváni i zástupci Havany.

Castro: Kubu čeká dlouhý a obtížný boj za zrušení embarga

Washington a Havana ve středu překvapivě oznámily, že budou usilovat o normalizaci vzájemných vztahů a obnoví diplomatická zastoupení na úrovni velvyslanectví. Mluvčí Bílého domu poté naznačil i možnost návštěvy Obamy v Havaně, to ale Obama v pátek vyloučil, stejně jako návštěvu Castra v USA. V lednu do Havany přijedou jednat o normalizaci američtí vládní činitelé.

Castro dnes prohlásil, že jeho zemi ještě čeká „dlouhý a obtížný boj“, než Spojené státy zruší embargo, které na Kubu uvalily v roce 1962. Podle něj bude proces normalizace sabotovat zejména kubánský exil v USA, to znamená Kubánci, kteří uprchli před komunistickou diktaturou a soustředí se v Miami na Floridě.

Raúl Castro:

„Nemůžeme předstírat, že zlepšením vztahů se Spojenými státy se Kuba vzdá svých ideálů, za které bojovala víc než století a pro které lidé ztratili spoustu krve a riskovali vše.“

Kuba se podle Castra nebrání jednání o širokém spektru problémů, od Washingtonu ale žádá, aby respektoval její zřízení. „Stejně jako jsme nikdy nežádali, aby Spojené státy změnily svůj politický systém, budeme i od nich žádat respektování našeho systému,“ řekl Castro a zdůraznil, že Kuba se socialistických principů nikdy nevzdá.

Obama v pátek po svém prvním telefonickém rozhovoru s Castrem připustil, že na Kubě nečeká žádné změny přes noc, a že její komunistický režim bude dál represivní vůči svým občanům. Poukázal ale na to, že Spojené státy budou moci díky zlepšení vztahů na Kubu působit efektivněji. Zdůraznil také, že bude Havanu během vyjednávání tlačit k ústupkům na poli lidských a politických práv.

Dnešní zasedání kubánského parlamentu ukázalo, že přimět Havanu k takovým ústupkům bude mimořádně těžké. Zasedání se při Castrově projevu změnilo v oslavu odporu proti „americké agresi“. Poslanci ve stoje aplaudovali třem mužům odsouzeným ve Spojených státech za vyzvědačství pro Kubu, které Washington v rámci historické dohody propustil výměnou za vězněné Američany.

Cesta k uvolnění amerického embarga vůči Kubě bude ještě dlouhá (zdroj: ČT24)

Proti oteplení mezi USA a Kubou protestovaly v Miami stovky lidí

Proti plánu prezidenta Obamy na normalizaci diplomatických vztahů mezi USA a Kubou protestovaly dnes v Miami stovky exilových odpůrců kubánského komunistického režimu. Lidé shromáždění v parku ve čtvrti Malá Havana obklopení kubánskými a americkými vlajkami skandovali hesla jako „zrádce Obama“ „Viva Cuba libre“ a „svobodu politickým vězňům“.

Obama si vysloužil hněv exilových Kubánců tím, že ve středu v koordinaci s Havanou překvapivě oznámil, že bude usilovat o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi a obnoví vzájemná diplomatická zastoupení na úrovni velvyslanectví. „Největší hanbou je záminka, kterou použil: Říká, že to prý pomůže kubánskému lidu,“ řekl jeden z účastníků demonstrace Lincoln Diaz Balart. Několik protestujících vyjádřilo zklamání ze slabé účasti na akci, k níž vyzvaly více než dvě desítky exilových skupin.

V americko-kubánských vztazích se blýská na lepší časy
Zdroj: ČTK/AP/Ramon Espinosa

Z odhadovaných dvou milionů Kubánců v USA žije valná většina z nich na jižní Floridě a mnozí z nich cítí s rodným ostrovem stále velkou sounáležitost. V amerických médiích se nyní mluví o generační roztržce v této komunitě, kdy nad důrazně proticastrovskými postoji starší generace začíná převládat „pragmatický“ přístup mladších, kteří by zřejmě vítali možnost obchodních styků s Kubou. Protesty nejsou pro kubánskou komunitu v Miami ničím novým, v posledních letech jsou ale menší a sporadičtější.

Vydáno pod