Obama: Diktátorům ustupovat nemůžeme

Washington – Filmová společnost Sony Pictures udělala chybu, když ustoupila hrozbám a zrušila uvedení svého filmu The Interview (Rozhovor) do kin. Na bilanční tiskové konferenci před koncem roku to ve Washingtonu prohlásil americký prezident Barack Obama a slíbil za severokorejský hackerský útok blíže neupřesněné odvetné akce.

Film zesměšňuje severokorejského vůdce Kim Čong-una a FBI dnes oficiálně obvinila Severní Koreu z útoku na počítačové servery filmové společnosti Sony Pictures. Hackeři, kteří si říkají „Guardians of Peace“, oznámili, že ukradená data zůstanou v bezpečí, pokud firma setrvá u svého rozhodnutí nepustit The Interview do kin.

„Společnost Sony utrpěla nemalou ztrátu. Objevily se výhrůžky vůči jejím zaměstnancům. Rozumím obavám, kterým čelí. Přes to všechno… ano, myslím, že to byla chyba,“ odpověděl Obama na první otázku ohledně reakce hollywoodského studia Sony Pictures. „Nemůžeme mít společnost, které nějaký diktátor odkudsi může zavádět cenzuru, tady ve Spojených státech,“ prohlásil. Poznamenal v této souvislosti, že příště může diktátorský režim reagovat podobným způsobem, pokud se mu nebude líbit dokumentární snímek, případně reportáž. Řekl také, že by byl býval rád, kdyby s ním Sony před svým rozhodnutím hovořila.

Obama slibuje za hackerský útok odvetu

Obama při setkání s novináři před odjezdem na dvoutýdenní dovolenou na Havaj také potvrdil předchozí informace, že za hackerským útokem je Severní Korea. Poznamenal přitom, že nic nenasvědčuje účasti jiné země. Tuto možnost, týkající se Číny, předtím podle médií naznačovali nejmenovaní činitelé. Za pirátský útok slíbil Obama blíže neupřesněné odvetné akce. „Spojené státy odpovědí na hackerský útok na místě, v čase a způsobem, jež si zvolíme,“ uvedl.

Breaking: U.S. considers putting North Korea back on terror list, re-listing country as state sponsor of terror http://t.co/tYCeEMKwOo

List The Wall Street Journal informoval, že Spojené státy zvažují možnost vrátit Severní Koreu na seznam zemí, které podporují a financují terorismus. V úvahu přicházejí i další sankce proti Pchjongjangu.

Chyba to nebyla, říká šéf Sony

Šéf Sony Michael Lynton později v rozhovoru pro CNN reagoval na Obamova slova s tím, že stažení filmu chyba nebyla. „Nevím přesně, zda prezident chápe sled událostí, který vedl k tomu, že se film do kin nedostane,“ řekl Lynton a dodal, že by lhal, kdyby tvrdil, že ho Obamova poznámka nezklamala.

Lynton upřesnil, že firma přikročila ke stažení filmu teprve poté, co se všechny velké řetězce kin rozhodly snímek nepromítat. „Nevlastníme kina. Nemůžeme rozhodnout, zda se v nich film bude promítat,“ prohlásil. Firma podle něj neměla vzhledem k postoji provozovatelů kin jinou možnost, než film stáhnout.

Aféra kolem satirického snímku The Interview vyvolala v USA velké pozdvižení, když studio ve středu oznámilo, že uvedení filmu do kin zruší. Hollywoodští herci to kritizovali jako hrozbu pro svobodu projevu a označili to za vítězství hackerů.

Obama: Změny na Kubě nenastanou přes noc

Na bilanční tiskové konferenci před koncem roku Obama také mimo jiné hájil oznámené zlepšení vztahů s Kubou po půlstoletí sankcí, i když dal najevo, že rychlé zásadní změny tamního režimu nečeká. „Jsem pevně přesvědčen, že když děláte stejnou věc 50 let a nic se nemění, pak byste se měli pokusit o něco jiného,“ řekl.

Přiznal, že na Kubě nečeká žádné změny přes noc, tamní režim podle něj bude vůči svým občanům dál represivní. Nicméně změny musejí přijít, zdůraznil a poukázal na to, že Spojené státy budou moci zlepšením vztahů výrazněji na Kubě působit. Možnost své nynější návštěvy v Havaně či kubánského prezidenta v USA ale vyloučil.

Barack Obama na předvánočním brífinku
Zdroj: ČT24

Agentura Reuters poznamenává, že také Severní Korea čelí přes 50 let americkým sankcím, na její politiku lidských práv nebo snahu vyvíjet jaderné zbraně to ale mělo minimální vliv.

Obama na tiskovce vedle bilance uplynulého roku dále hovořil o ekonomice, vnitropolitických tématech a také o rasových otázkách. Příkop mezi bělochy a Afroameričany podle něj zůstává, i když na tom jsou dnes černoši lépe než při jeho nástupu do prezidentského úřadu.

Vydáno pod