Po péšávarském atentátu islamistů se v Pákistánu už zase popravuje

Islámábád – V Pákistánu popravili první dva islamisty od úterního masakru ve vojenské škole, který nepřežilo 141 lidí. Po této krvavé akci, k níž se přihlásil Taliban, v zemi podle úřadů končí moratorium na výkon hrdelního trestu. O popravě ve městě Fajsalabád informovala místní média, úřady ale zatím informaci nepotvrdily.

Agentury Reuters a AFP s odvoláním na své zdroje upřesnily, že popravenými jsou Muhammad Akíl, zvaný doktor Usmán, a Aršad Mahmúd. Oba byli oběšeni večer v místní věznici. Akíl byl členem teroristického uskupení Laškare džhangvi. Uvězněn byl v souvislosti s útokem na ústředí pákistánské armády v roce 2009, při němž zahynulo 20 lidí. Aršad Mahmúd byl odsouzen za pokus o atentát na bývalého prezidenta Parvíze Mušarafa.

V Pákistánu je trest smrti udělován relativně často, od roku 2008 se ale popravy nevykonávají. Premiér Naváz Šaríf po svém nástupu k moci v roce 2013 oznámil záměr zrušit moratorium na popravy, ani za jeho vlády se ale zatím v Pákistánu nepopravovalo. Podle odhadů mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) je v pákistánských celách smrti více než 8 000 vězňů, z nichž někteří byli odsouzeni zvláštními protiteroristickými soudy.

Sedmičlenné sebevražedné komando zaútočilo v úterý na vojenskou školu v Péšávaru. Než je armáda stačila zlikvidovat, povraždili tam 141 lidí, z čehož 132 obětí jsou děti ve věku deset až dvacet let. Kolem 250 lidí bylo zraněno.

Demonstrace proti atentátu na školu v Péšávaru
Zdroj: ČTK/ZUMA/Javed Dar