Kurdové osvobozují irácké vesnice z područí Islámského státu

Bagdád – Kurdům se podařilo znovu dobýt část iráckého území na severozápadě země, které v létě obsadili radikálové z Islámského státu (IS). Podle amerického generála Jamese Terryho k tomu napomohly letecké útoky koalice v čele s USA. Zemřeli při nich i tři klíčoví velitelé IS. Boj proti islamistům ale podle Terryho potrvá nejméně další tři roky. V příštích týdnech zamíří do iráku asi tisíc amerických vojenských instruktorů.

Spojené státy začaly v srpnu s leteckými údery proti IS v Iráku, o měsíc později pak v Sýrii. Připojili se k nim spojenci ze západních a několika arabských zemí. V minulých dnech prý letadla podnikla 50 náletů v Iráku, což umožnilo Kurdům osvobodit území o rozloze 100 kilometrů čtverečních v okolí Sindžáru, který leží u irácko-syrské hranice. Kurdové oznámili, že tam znovu „dobyli“ několik vesnic a vytlačili z nich členy IS. 

„Zkoušeli si přivlastnit naše území, kde šířili jen zmar a smrt. S boží pomocí jim my, pešmergové, nedovolíme, aby si užívali naši půdu!,“ prohlásil Navchúš, plukovník kurdských milicí. Kurdové obsadili i provincii Kirkúk, o kterou se s Bagdádem léta marně dohadovali.  

  • Masrúr Barzání, šéf kurdské bezpečnostní rady: „Bojovníci Islámského státu před námi prchají. Opouštějí naše území. Jejich bojová morálka je velmi nízká.“

Město Sindžár leží na úpatí horského pásu, kde se v létě před IS schovali příslušníci menšiny jezídů. Radikálové přinutili tisíce členů této menšiny přijmout islám. Zajali také tisíce jejich žen, které využívají jako otrokyně. Mnoho jezídů uprchlo na kurdská území do sousední Sýrie a Iráku. „Prodali nás do Sýrie. Pět dní jsem ještě zůstala se dvěma sestrami, pak ale jednu z nich koupili a odvezli do Mosulu. Já zůstala v Sýrii,“ vzpomíná unesená jezídka.

Náčelník generálního štábu americké armády Martin Dempsey sdělil listu The Wall Street Journal, že při amerických útocích v minulých dnech zemřeli tři vysocí velitelé IS: Hadží
Mutaz, který byl zástupcem vůdce IS abú Bakra Baghdádího, Abdal Básit, jenž vedl vojenské operace v Iráku, a Radvin Tálib, jehož IS jmenoval guvernérem města Mosul. To padlo radikálům do rukou bez boje v červnu.

Útoky na ně prý byly připravené a jejich cílem bylo ztížit skupině přípravu bojových operací, zásobovat své bojovníky a financovat operace. „Poškodilo to jejich plánování, velení i schopnost kontroly. Byli to lidé ve vysokých pozicích,“ řekl generál Dempsey.

Kurdové prolomili obklíčení pohoří Sindžár (zdroj: ČT24)

Syřané objevili masový hrob s více než 200 těly

IS pravděpodobně stojí také za hromadnými vraždami ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur. V masovém hrobě tam před pár dny objevili 230 mrtvých těl. Údajně patří členům kmene Šuajtát, kteří proti islámským radikálům povstali na počátku srpna. Pokud se tato informace potvrdí, vzrostla by bilance obětí IS mezi členy tohoto kmene na více než 900.  

Srpnovou kmenovou vzpouru islamisté potlačili po několikadenních bojích. Jako odplatu několik lidí ukřižovali, další prý sťali. Klan Šuajtát má asi 70 tisíc členů a podle jeho zástupců konflikt s IS začal, když se IS v červenci zmocnil dvou ropných polí.