Bývalá redakce deníku Sme chystá vlastní noviny

Bratislava – Pod názvem Projekt N se velká část bývalých redaktorů slovenského deníku Sme pustí do provozování nejen zpravodajského webu, ale také tištěných novin. Šéfredaktorem zůstane Matúš Kostolný. Redakce si zajistila investici přesahující milion eur (zhruba 28 milionů korun) od slovenské antivirové společnosti Eset.

Redakce nového zpravodajství začne fungovat až od prvního ledna, následně bude spuštěn ostrý provoz webu a se spuštěním tištěné verze zpráv se počítá na první čtvrtletí příštího roku. Finanční povzbuzení jim přinesla investice šesti spolumajitelů slovenské antivirové společnosti Eset. „Investice od spolumajitelů Esetu si velmi ceníme. Poskytnuté zdroje budou pro nás klíčové pro vybudování nového zpravodajského webu, který bude v úvodu podpořen i tištěným deníkem,“ uvedl šéf vydavatelství N Press Lukáš Fila.

Investiční transakce ještě není dokončena, očekává se, že noví investoři vstoupí také do vydavatelství N Press. Nemají ale zájem na tom ovlivňovat obsah a práci novinářů redakce. „Vstup do Projektu N nepovažujeme za nákup obsahu, z naší strany jsme s to absolutně garantovat nezávislost redakce. Věříme, že redakce Projektu N vybuduje silné, významné a nezávislé zpravodajské médium,“ uvedla v prohlášení šestice spolumajitelů Esetu Maroš Grund, Rudolf Hrubý, Richard Marko, Peter Paško, Miroslav Trnka a Anton Zajac.

Obsah zpravodajského webu přitom nebude nabízen zdarma. Nynější nabídka předplatného počítá s roční cenou ve výši 29 eur (800 Kč). V případě kombinace přístupu k digitální verzi a k tištěným novinám činí předplatné 69 eur (přes 1 900 korun). Redakce zvažovala i vydávání týdeníku.

Několik desítek redaktorů listu Sme podalo na podzim výpověď kvůli tomu, že se investiční skupina Penta stala finančním partnerem společnosti Namav, nového spolumajitele listu Sme. Manažerský vliv ve vydavatelství Petit Press si ale udrží jeho druhý dosavadní akcionář, společnost PSIS.

Vydáno pod