Pákistán spustil odvetu: Na severu země útočí na pozice Talibanu

Péšávar – Pákistánská armáda zahájila útoky proti pozicím pákistánské odnože Talibanu na severu země. Jde o odvetu za dnešní masakr na škole v Péšávaru, který podle nejnovější bilance nepřežilo 141 lidí, včetně 132 dětí. Masakr je označován za nejkrvavější útok povstalců v zemi za posledních sedm let. Krveprolití odsoudily mimo jiné Evropská unie a USA. Afghánský Taliban útok na školu, kterou spáchala jeho pákistánská odnož, odsoudil s tím, že zabíjení nevinných je proti islámu.

Údaje o počtu teroristů, kteří školu přepadli, se zatím rozcházejí, hovoří se o šesti nebo devíti. Podle pákistánského listu Dawn úřední zdroje uvádějí, že při osvobozovací operaci armády zahynulo „všech sedm“ útočníků. Zatím není jasné, kolik teroristů se během mnohahodinové operace samo vyhodilo do vzduchu a kolik jich bylo zabito bezpečnostními silami. Armáda nejprve naznačila, že operace skončila po šesti zabitých teroristech, vojenské pyrotechniky ale čekala ještě dlouhá vyčišťovací akce při pátrání po nastražených bombách.

Podle generálmajora Asíma Badžvy „teroristé začali střílet náhodně, když vstoupili do školy, takže neměli v úmyslu brát rukojmí“. Všichni útočníci měli vesty s výbušninami a střelivo a potraviny na několik dní. Péšávarskou školu vedenou armádou si vybrali záměrně, leží na hraně komplexu kasáren a chodí tam převážně děti vojáků a vysokých důstojníků. Útok na ně byl mstou jejich otcům.

Údaje o počtu obětí se liší; většina pákistánských zdrojů v posledních zprávách informuje o 141 mrtvých a 124 zraněných, z toho 132 obětí a 121 zraněných tvoří žáci zařízení, které navštěvuje řada dětí pákistánských vojáků. Premiér Naváz Šaríf označil masakr za „národní tragédii“ a vyhlásil třídenní státní smutek. Talibanu vzkázal, že si země takové činy líbit nenechá. Na středu svolal do Péšávaru předsedy všech parlamentních stran. 

Podle generálmajora Badžvy už podnikla armáda několik odvetných útoků proti islamistům, včetně deseti náletů v péšávarské oblasti.

Afghánský Taliban útok odsoudil

Pákistánská odnož Talibanu přijala odpovědnost za akci v telefonátu médiím prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Churasáního, podle něhož bylo cílem zaútočit na děti vojáků. Do školy, která se nachází na okraji vojenského komplexu, chodí i děti z rodin civilistů. Mluvčí afghánského Talibanu Zabiulláh Mudžáhid naopak vydal písemné prohlášení, že záměrné zabíjení nevinných je proti základům islámu, což je kritérium, jež by měly dodržovat všechny muslimské strany a vlády. Obě organizace jsou přitom spojenci v boji za svržení vlád ve svých zemích.

Incident v péšávarské škole už odsoudil americký prezident Barack Obama, šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová, americký ministr zahraničí John Kerry, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, britský premiér David Cameron, český prezident Miloš Zeman nebo nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová. „Rodiče posílají děti do armádní školy v Pákistánu s vírou, že jednou budou sloužit své vlasti. A místo toho o své potomky dnes přišli. Zabili je vrazi Talibanu, kteří slouží své černé a středověké vizi světa,“ prohlásil šéf americké diplomacie John Kerry.

Nejde o první případ, kdy se děti staly terčem teroristů. Nejkrvavější událost v tomto směru zažil před deseti lety Beslan v Severní Osetii. První školní den tam pročečenští ozbrojenci vtrhli do školy a zadrželi přes jedenáct set lidí. Po zásahu Moskvy zemřelo 331 rukojmích, z toho 186 dětí. Loni v červenci zabili islamisté z organizace Boko Haram při útoku na internátní školu v severovýchodní Nigérii 41 žáků a jejich učitele. Americký terorista Timothy McVeigh vyhodil v dubnu 1995 do vzduchu budovu federálních úřadů v Oklahoma City – s nimi i školku, v níž bylo 19 dětí. Před dvěma lety si útočník v Pákistánu vybral konkrétní školačku. V autobuse střelil do hlavy patnáctiletou Malalu Jusúfzaiovou, která bojovala za právo dívek na vzdělání. Přežila a letos získala Nobelovu cenu míru.

Dosud byl v Pákistánu co do počtu obětí největší atentát v Karáčí z roku 2007, který byl namířen proti bývalé pákistánské premiérce Bénazír Bhuttové. Tehdy zahynulo 139 lidí. Bhuttová byla zavražděna při dalším atentátu o dva měsíce později.